ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ ! ВАИСТИНУ ВАСКРЕСЕ !

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА 24.04.2022. ПРОСЛАВЉА НАЈВЕЋИ ПРАЗНИК – УСКРС

икона Христовог васкрсења

Удостој и нас, Господе, да те чиста срца прослављамо
                                                          (Црквена песма).

     Опет је пред нама Пречисти! Опет је пред нама Христос – Спаситељ! Опет је пред нашим очима Онај, који са прободеном руком скрши вековна царства и постаде Господар света. Јуче пред нама лежаше мртав, данас је Победилац смрти и господар живота.
     „Није овде, него устаде“, одговорише анђели женама које су Га у гробу тражиле.
     „Што тражите живога међу мртвима“?
     Може ли нераспадљиви остати у гробу, у распадљивости?
     Може ли сунце испуштати таму? Може ли бесмртни, беспочетни, Творац света видљивог и невидљивог да остане међу мртвима?
Васкрсење Христово, каже Соловјев, јесте најочевиднији факат. Оно није чудо. Оно је триумф разума, победа истине у свету. Да Христос није васкрсао, да је Кајафа био невин, и Ирод и Пилат мудри, свет би био највећа бесмислица, царство зла, обмане и смрти, он би претстављао вечну зиму!
 Ходите, браћо, и ми да славимо Христа, да Га опевамо тим лепим и пуним смисла и садржине црквеним песмама, да певамо и гласно да објављујемо свету да је „васкрсао Господ“! Идите брже проповедајте свету, да је васкрсао Господ, заповеда анђео женама Мироносицама.
 Ево већ више од двадесет векова објављује се та проповед о васкрсењу христовом, али још има мрачних душа које не могу да се просвете светлошћу васкрсења Христовог, има хладни срца, која не могу да се загреју Христовом љубављу, која је тако громко објављена са Голготског врха!
 Зашто? Размислимо! Како је Христос уверио своје ученике у васкрсење своје? Да ли речима? Не! Јавио им се? Јео је с њима! Дозволио им је да Му опипају ране, да Га се дотакну! Тако и ми треба да објавимо Христа данашњем свету, да учинимо да Га потраже, да Га осете, да Га виде, да кажу: „Ево га! Овде је“!
 Као што пријатан мирис у пољу сведочи, да има лепота цвећа, тако нека мирише наш живот, наша дела, те они који живе с нама да могу рећи: ево овде је Христос!
 Као што у бистром извору видимо небо, тако у животу хришћана видимо Христа, и када нас црква позива: Идите проповедајте свету да је васкрсао Христос, то значи да наш живот буде стална проповед: „Христос васкрсе“! Да се Христос види у нашем животу, те кад нас други гледају да кажу: „Ваистину васкресе Христос“! Ево Га! Он живи „у срцима и душама оних, који носе име Његово“. Није у гробу! Устаде! И и ако су наше душе гробнице! Ако смо тамо сахранили добро, светло, божанствено, шта ће се онда тражити жив међу мртвима?
 Оживимо! Васкрснимо, да би васкрсао Христос у душама нашим. Очистимо срца и душе, да бисмо видели Христа! И када анђели на небу певају Његово васкрсење да се удостојимо да Га чистих срца прославимо!

Да воскреснет Бог и расточатсја врази јего.
Нека васкрсне Христос ! Нека ишчезне зло! Да бисмо запевали чистим срцем, пламеном љубављу и искреном вером победоносну песму:
Христос воскресе из мертвих, смертију смерт поправ, и сушчим во гробјех, живот даровав. Амин.
Протојерејставрофор
Васа Пејовић
( преузето са страница СПС Свети Сава)

Свим члановима и симпатизерима Завичајног удружења Врањанаца у Београду „Жуто цвеће“ честитамо највећи хришћански празник-Ускрс !

Христос васкресе – Ваистину васкресе !

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан апр 22 2022. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...