ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

In memoriam

Бранко Николић (1926.-2021.)


У Врању је, у 95. години живота, преминуо и 20.јануaра сахрањен Бранко Николић, учесник Другог светског рата, послератни фукционер, друштвено-политички радник и носилац бројних високих друштвених признања.

Николић је рођен 1926. године у Тибужду код Врања, а од 18. године је био борац Десете српске ударне бригаде из састава 22. српске дивизије НОВЈ. У току рата био је комесар митраљеске чете са којом је учествовао у пробоју Сремског фронта. Један је од последњих учесника Другог светског рата и битака за ослобођење од фашизма из овог краја.

По завршетку рата, био је потпредседник Среза врањског и председник Народног одбора општине Врање. У привреди, Бранко Николић је био директор Земљорадничке задруге и Градске економије Врања, директор Текстилне индустрије Врање (ТИВ) у изградњи, директор ПТТ-а у Врању, секретар Регионалне Самоуправне интересне заједнице за путеве и председник Скупштине републичке заједнице ПТТ Србије.

Бранко Николић је Одликован Орденом за војне заслуге са сребрном звездом, Орденом заслуге за народ са сребрним венцем, Медаљом за храброст и са три јубиларне руске медаље победе над фашизмом. Носилац је и Ордена рада трећег реда са сребрним венцем, Ордена рада са златним венцем и Ударничке значке са радне акције и других признања.

Био је председник Општинског и Окружног одбора СУБНОР-а Врање и члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије. Један је од оснивача Савеза бораца Среза врањског и Савеза бораца Србије и био доживотни почасни председник Градског и Окружног одбора СУБНОР-а Врање.

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан јан 24 2021. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...