ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

Најава манифестације Врањанско вече у емисији „Жикина шареница“

У недељу 16. марта 2014. године у емисији „Жикина шареница“ биће представљен мелос, култура и дух Врања. Све врањанске песме су пуне љубави, чежње, туге и патње. Ове звуке ће најбоље интерпретирати гости Ивана Тасић и Бранимир Стошић Каце.

Бора Станковић је путем својих драма осликавао живот, севдах и Врањску свакодневицу. Глумац Народног позоришта у Врању, Драган Станковић, у емисији ће дочарати познати „жал за младос’“.

Традиционална кореографија Врање се изводи готово на свим наступима КУД.  Треба издвојити посебну игру која се игра у овим крајевима под називом чочек. ГКУД „Севдах“ из Врања ће се представити сплетом игара из врањског краја.

Трубачки оркестри су специфичност Врања. У самом граду и оближњим селима постоји на десетине трубачких оркестара. Неколико њих освајало је бројне награде на Сабору трубача у Гучи.  Најпознатији међу њима је био оркестар Бакије Бакића. Данас оркестар Ненада Младеновића наставља традицију Бакијиног оркестра.

О значају манифестације Врањанско вече за Врањанце и оне који воле Врање, говориће председник Завичајног удружења Врањанаца у Београду Бранислав Стојановић и члан УО Драган Стојановић.

У Врању, као и у целој Србији  има пуно добрих специјалитета. Типично врањско јело је самса – празна пита, која се прелива киселим млеком и додаје јој се бели лук.  Такође, ту је и пропећ – врста хлеба са јајима и сиром. Укусе врањског краја представиће ресторан Градска Меана из Врања и ћевабџијска радња Талимат.

536999_474993732568518_325881015_n

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан мар 12 2014. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...