ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

НОСТАЛГИЧНА ПРИЧА О ЖУБОР ВАРОШИ

МОНОГРАФИЈА „ТЕКЛА ЧЕСМА И ПЕСМА“ АУТОРА ДРАГАНА СТОЈАНОВИЋА БИЋЕ ПРЕДСТАВЉЕНА 17. МАРТА У ЗАДУЖБИНИ ИЛИЈЕ М. КОЛАРЦА У ОКВИРУ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ДАНИ ВРАЊА У БЕОГРАДУ“

У ОРГАНИЗАЦИЈИ НАШЕГ УДРУЖЕЊА, ПОВОДОМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ДАНИ ВРАЊА У БЕОГРАДУ“, НА КОЛАРЦУ ЋЕ 17. МАРТА, У ШЕСНАЕСТ ЧАСОВА, БИТИ ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА „ТЕКЛА ЧЕСМА И ПЕСМА“, АУТОРА ДРАГАНА СТОЈАНОВИЋА. О МОНОГРАФИЈИ ЋЕ, ПОРЕД АУТОРА, ГОВОРИТИ И ПРОФЕСОР АРХИТЕКТОНСКОГ ФАКУЛТЕТА У БЕОГРАДУ ДР ВЛАДИМИР ПАРЕЖАНИН И АУТОР ИЛУСТРАЦИЈА, АРХИТЕКТА АЛЕКСАНДАР СТОЈАНОВИЋ.

МОНОГРАФИЈА ЈЕ НАСТАЛА УЗ ПОДРШКУ ГРАДА ВРАЊА, А ЦИЉ ЈЕ ДА СЕ ОЧУВА БОГАТО КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ РОДНОГ ГРАДА БОРИСАВА СТАНКОВИЋА. ОСОБЕНИМ, ЛИРСКИМ ПРИСТУПОМ, ГОВОРИ О ВРЕМЕНУ КАДА ЈЕ ВРАЊЕ БИЛО ЖУБОР ВАРОШ И КАДА СУ СЕ СОКАЦИ ДОЗИВАЛИ НОСТАЛГИЧНОМ МУЗИКОМ И ЖУБОРЕЊЕМ СВОЈИХ ЧЕСАМА. У ГРАДУ ИХ ЈЕ БИЛО ОКО ШЕЗДЕСЕТ А СЕЋАЊЕ НА НЕКЕ ОД ЊИХ, КАО ШТО ЈЕ ШАРЕНА ЧЕСМА И ЂЕРЕНКА, ЧУВАЈУ ПЕСМЕ И ЛЕГЕНДЕ.

Аутор Драган Стојановић говори на представљању монографије у Врању


ПОЈЕДИНЕ ЧЕСМЕ СУ ПРЕСУШИЛЕ ОД ТУГЕ. НЕКИМА СЕ ДОГОДИЛО НАЈГОРЕ ШТО МОЖЕ ЗАДЕСИТИ ЧЕСМЕ ИМАЈУЋИ У ВИДУ ЊИХОВУ ПЛЕМЕНИТУ И ДЕМОКРАТСКУ ФУНКЦИЈУ. ОТЕКЛЕ СУ У ЗАБОРАВ.

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан мар 9 2020. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...