ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

Обележен историјски јубилеј

Чланови и пријатељи Завичајног удружења Врањанаца „Жуто цвеће“ обележили су 100. годишњицу ослобођења Врања у Првом светском рату

Пригодним скупом 04.10.2018., на дан обележавања великог јубилеја, чланови и пријатељи Удружења одали су пошту и поклонили се сенима јуначких солунских ратника. Минутом ћутања на почетку скупа одата је пошта палим српским војницима и преминулом Драгољубу Митићу Миткету.

Уз звуке песама које чувају дух и традицију славног времена, председник Удружења пук проф др Драган Микић је у својој уводној речи подсетио на дане у којима је херојство и пожртвовање српских ратника задивило свет, а напаћеној Србији донело дуго чекану слободу. На изнете историјске податке и детаље пробоја Солунског фронта надовезао се у својој речи  генерал у пензији Бранислав Поповић, са акцентом на санитетске активности и тешкоће које су пратиле силовит јуриш наше војске са Кајмакчалана ка родној груди. Адмирал у пензији Тасић Властимир је својим историјски ширим освртом освежио сећања на славне јединице и њихове победе.

Много нових детаља и чињеница присутни су чули од надахнуте проф др Марије Ђорић, која је део својих научних истраживања посветила трагичним дешавањима и терору које је живаљ у нашим крајевима преживео од бугарског окупатора. У истом духу, аргументовано и убедљиво говорила је и др Ирина Николић. Проф др Миомир Костић и Срђан Симић подсетили су на анегдоту о настанку појма „жуто цвеће“, личним доживљајем и улогом предака у Албанској голготи.

Скуп је завршен пригодним стиховима „Ово је моја земља“ које је упечатљиво пренео председник Микић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

**********************************************************************************************************

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан окт 6 2018. Објављено под Вести. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...