ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

Отворена изложба Преподобни Јустин Ћелијски – ризница духа и премудрости

Његова светост Патријарх српски г. Порфирије отворио је у петак, 17, маја 2024. године у Музеју Српске Православне Цркве у Београду изложбу Преподобни Јустин Ћелијски – ризница духа и премудрости, поводом 130 година од рођења, 45 година од упокојења и 10 година од преноса моштију Преподобног оца нашег Јустина Ћелијског. Церемонија свечаног отварања изложбе приређена је у време редовног заседања Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве. Његову Светост Патријарха  и оце Сабора дочекао је здружени хор Богословије Светог Саве и Музичке школе Мокрањац под управом проф. Бранка Тадића, појући Тон Деспотин и Васкршњи тропар. Свечаност је украсила и г-ђа Катарина Божић која је отпевала молитву Царју Небесни из Општег пјенија Стевана Мокрањца. Присутнима се обратио Епископ Ваљевски г. Исихије, а потом и сам Патријарх српски г. Порфирије који је на крају свог обраћања прогласио изложбу отвореном.

Церемонији отварања изложбе у атријуму Музеја СПЦ присуствовао је веома велики број свештеника, монаха и верника, деце и одраслих, а међу њима  и већи број чланова Завичајног удружења Врањанаца „Жуто цвеће“. Они су након обиласка изложбе имали пријатан разговор са Епископом врањским г. Пахомијем који их је позвао да 19. маја т.г. присуствују литургији у Храму Светог Саве на Врачару и Свечаној академији у Позоришту на Теразијама.

Посетиоци изложбе су могли видети личне предмете које је Свети отац Јустин свакодневно користио а које је на увид јавности уступила игуманија Гликерија манастира Ћелије у којем се подвизавао Ава Јустин. Велики број фотографија из живота великог духовника васцелог Православља прикупљен је захваљујући труду протођакона Мицка Мицковића и магистра Ненада Бојкова из Епархије врањске са благословом Епископа врањског г. Пахомија. Неке од њих се појављују по први пут у јавности. Ту се нашла и фотографија породичне куће Аве Јустина пре рушења 1966. године коју је начинио г. Бранислав Симоновић, научни саветник.

Председник Удружења Врањанаца у Београду др Драган Микић са
Браниславом и Томиславом Симоновићем

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан мај 19 2024. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...