ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

ПРАЗНИК ВРАЊСКЕ ТРУБЕ

У Врању одржан 13. Меморијал „Бакија Бакић“

У Врању је у четвртак (18.07.) увече, као главни програм Меморијала „Бакија Бакић“, на главном тргу Горње Чаршије, одржан велики концерт трубачких оркестара.

Поред споменика легендарном трубачу Бакији Бакићу наступили су оркестри Роберта Демировића из Павловца, Дејана Авдића из Врањске Бање, Бојана Ристића из Владичиног Хана, Екрема Мамутовића, Стефана и Ненада Младеновића из Врања.

Меморијал је почео дефилеом оркестара центром града, а концерт је почео после пријема код градоначелника. „Ја сам лични сведок виртуозности Бакије Бакића и најближи род Бакијин. Он је био обичан и приземан човек, а свирао је маестрално, слушаоци су се топили од његове свирке – рекао је потомак Бакије Бакића, Ненад Младеновић, из оркестра Стефана Младеновића, на пријему у Скупштини града поводом тринаестог Меморијала Бакија Бакић, посвећеног највећем ромском мајстору трубе у Србији икада. Бакија је након смрти оставио оркестар мом оцу Милану Младеновићу, па отац мени, а ја мом сину Стефану. Држао је на окупу читаву фамилију и уводио једног по једног у свет трубе. И у томе лежи његова величина“ – казао је Младеновић.

Према виђеној виртуозности учесника на бини у центру Горње чаршије, на култном месту познатијем под именом „Бело јагње“, Бакија би сасвим сигурно данас био поносан на то какве наследнике има. Од прве песме развило се коло у центру Бакијиног насеља, на месту где се данас налази његов споменик, и није се растурало до краја концерта. Атмосфера међу раздраганим играчима расла је са сваким оркестром, али је врхунац донео наступ Стефана и Ненада Младеновића који су мудрим избором баш Бакијиних бисера: „Пембе“, „Прешевка“ и другим, мајсторски дали завршни тон манифестацији.

Велики број Врањанаца, поготово Рома, својим присуством и игром, какву ипак само наши Роми умеју да приреде када их понесе дамар срца и душе, одали су искрену почаст мајстору трубе и једном од великана Врања.

Манифестацију Меморијал „Бакија Бакић“ организовала је Туристичка организација Врања, под покровитељством града Врања.

БАКИЈА
Бакија Бакић рођен је 1923. године у Врању, у насељу Горња чаршија. Почео је да свира трубу са десет година. Његов отац Фејза Бакић је тих година основао трубачки оркестар, али је Бакија, захваљујући свом изузетном таленту, врло брзо напредовао и преузео вођење оркестра. Свирао је на свадбама, у ресторанима и на разним манифестацијама у Врању и шире. Вишеструки је освајач титуле прва труба Драгачевског сабора трубача у Гучи (1963, 1969. и 1970). Успешно је водио свој оркестар више од пола века. Умро је у Врању 1989. године. Године 2006. откривен му је споменик у Горњој чаршији.Младе наде
Па још млађи !

На крају – МАЈСТОРИ: Ненад са синовима

Преузето са сајтова: Инфо Врањске, Врање Нјуз и ОК вести.

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан јул 19 2019. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...