ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

Садржајна прослава Светог Атанасија Великог – славе Удружења

За разлику од претходних година, када су београдски Врањанци славу Удружења славили у проосторијама  Палате “Бограђанка”, јучерашња прослава Светог Атанасија Великог била је у хотелу “Извор” у Аранђеловцу. Прослава Светог Атанасија Великог била је скуп целодневних активности којима је Удружење обележило Дан града Врања 31. јануар, опелом у помен изгинулим Врањанцима у борбама за ослобођење Врања и врањског краја од Турака 1878. године и у другим ослободилачким ратовима Србије до данас, а потом прославило и своју славу.

Свети Атанасије Велики


Домаћин славе ове године, био је господин Мирољуб Алексић, члан УО Удружења. Он је у сарадњи са председником Удружења др Драганом Микићем организовао богат и садржајан програм обележавања важног датума у историји Врања  и Завичајног удружења Врањанаца у Београду, који ће члановима Удружења који су учествовали у прослави, остати у трајном сећању.  

Био је то пример доброг комбиновања културолошко-сазнајног са обичајним елементима, пре свега подсећања на славне претке династије Карађорђевић. Чланове Удружења у обилазак је водио Драган Тодоровић. Они су најпре обишли велелепну задужбину династије Карађорђевић на Опленцу, цркву Светог Ђорђа, која је данас спемен-црква и маузолеј ове династије. Зидање цркве и целог историјско-меморијалног комплекса започео је краљ Петар I Карађорђевић. 

Црква Светог Ђорђа
Мозаик над улазом у цркву
На коњу је Карађорђе, на штиту оцила…
Под куполом цркве Светог Ђорђа

Данас комплекс обухвата поред цркве Светог Ђорђа, маузолеја српске краљевске породице, и краљеве винограде и винарију, Виноградареву кућу. Са пажњом и уз веома љубазне домаћине,  чланови Удружења разгледали су поред цркве и кућу краља Петра на Опленцу и Карађорђев конак у оквиру Карађорђевог града у Тополи.

Музеј кућа краља Петра
Карађорђев конак

Пут их је даље водио до Буковика и цркве посвећене Светом арханђелу Гаврилу.

Црква Светог арханђела Гаврила

Подигнута је 1832. године на темељима раније средњовековне цркве. Везује се за проту Атанасију Антонијевића, који је заклео учеснике Првог српског устанка и сматра се централном личношћу збора у Орашцу. После устанка црква је спаљена након чега су је мештани обновили.У цркви су чланови Удружења присуствовали опелу изгинулим Врањанцима за ослобођење Врања од Турака 1878. године и свим Врањанцима изгинулим у ратовима за слободу Србије.

Опело у цркви Светог арханђела Гаврила

Последња дестинација путовања била је ексклузивни хотел „Извор“ у Аранђеловцу, који са правом носи епитет једног од најбољих у Србији. Веома гостопримљив и љубазан домаћин, господин Мирољуб Алексић и чланови његове породице, упознали су госте са богатим садржајима које хотел нуди.

HOTEL IZVOR - Updated 2021 Prices, Reviews, and Photos (Arandjelovac ...
Хотел „Извор“, луксузно SPA & Wellness resort хотелско здање
Provided by Booking.com
SPA & Wellness зона хотела „Извор“

Најсвечанијим тренутак био је традиционални обред сечења славског колача у свечаној сали хотела.

Славски колач

Домаћин славе, председник Удружења и присутни гости заједно са чинодесјтвујушћим свештеницима, пресецају, врте и уз православни обичај ломе колач међу собом.

Ломљење колача
Чланови Удружења прате обред сечења колача

Прослава је настављена поздравним речима председника Удружења проф. др Драгана Микића и домаћина славе господина Мирољуба Алексића. Проф. др Микић је представио рад Удружења у његовој преко 100 година дугој историји, истакао да су руководство чинили неки од најугледнијих београдских Врањанаца. Нагласио је да је седиште послератног Клуба било у просторијама Представништва предузећа „Алфа“ Врање у Београду, на адреси у Балканској улици број 20.  

Домаћин славе поздравља госте

Господин Мирољуб Алексић је потом захвалио на указаној части да буде домаћин славе и говорио је о предстојећим догађајима Удружења, пре свега о Врањској вечери која ће бити 1. априла. 

Домаћину славе председник Удружења је предао пригодни поклон у виду вредних књига да  га подсећају на овај свети дан.

Програм прославе употпунили су  познати чланови Удружења Чеда Марковић и Љуба Манасијевић.

Песма Чеде Марковића

У лепој и свечаној атмосфери, време је брзо прошло. Опростили смо се са нашим љубазним домаћином и члановима његове породице, препуни захвалности за дивно организован програм прославе и гостопримство.

Заједничка фографија свих учесника прославе пред одлазак из хотела

У раним вечерњим часовима наш аутобус зауставио се на паркингу Сава центра. Била је то последња станица са које смо се разишли препуни незаборавних утисика са целодневног дружења и прославе.

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан феб 1 2023. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...