ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

Српско лекарско друштво поводом смрти др Вукашина Антића

Председник Секције за историју медицине Српског лекарског друштва др Зоран Вацић објавио је следећи текст поводом смрти др Вукашина Антића:

“ Поштовани пријатељи, колегинице и колеге , Са неизмерном тугом вас обавештавам да је данас, после злокобне болести, преминуо др Вукашин Антић, члан Програмског савета Секције за историју медицине Српског лекарског друштва.

Вукашинова смрт је неизлечив губитак за његову породицу, пријатеље, његове пацијенте, за све оне који су га познавали.

Смрт др Вукашина Антића је велики губитак за нашу историју медицине. Вукашин је радећи на широком пољу историје српске медицине за собом оставио две значајне књиге „Болница у Врању“ и „Трагом др Томе М. Јоваовића“ , десетине радова објављених у часописима и зборницима. Био је члан првог председништва Секције за историју медицине, изабраног на обновитељском састанку одржаном 19. марта 2009.

Његово интересовање није се заустављало на проучавању историје завичајне медицине. Полемичар по темпераменту отварао је бројна питања из биографија наших старијих лекара, увек са жељом да се њихов живот и рад сагледа из другог, мање истраживаног угла.

Био је интелектуалац у правом значењу те речи, човек са ставом, ерудита. Његови радови о проф. Радивоју Павловићу, др Слободану Паламаревићу, о медицини и лекарској професији у Краљевини Југославији, могу се читати као научни радови и књижевни есеји.

Одлуком Председиштва Секције, Вукашин је добитник награде „Др Владан Ђорђевић“ за животно дело у области историје медицине. Награда је требало да се уручи приликом отварања XI конгреса историчара медицине.

Када нас напусти Човек остане празнина која се само сећањем може попуњавати.

Почивај у миру драги наш пријатељу.

Зоран Вацић

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан апр 4 2020. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...