ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

Запажена предавања Врањанаца на Конгресу историчара медицине

У Дому Српског лекарског друштва у Београду одржан је 12. конгрес историчара медицине „800 година српске медицине“, који је постао традиционални годишњи скуп у организацији Секције за историју медицине Српског лекарског друштва. Циљ је расветљавање неких догађаје из наше санитетске и медицинске историје, како би се од заборава спасили многобројни прегаоци који су у својим крајевима, али и у целој земљи, оставили значајан траг и много учинили на здравственом просвећењу и лечењу народа.

На овогодишњем конгресу који је одржан од 14. до 18. септембра изложено је 48 радова, а међу излагачима било је и троје Врањанаца: др Марина Ј. Јањић, господин Томислав Р. Симоновић и млади др Божидар Поцевски. Конгресу је присуствовао и председник нашег Удружења пуковник проф. др Драган Микић, један од чланова Програмског савета Секције.

Др Божидар Поцевски излаже свој рад
Др Божидар Поцевски и пуковник проф.др Драган Микић

Господин Томислав Р. Симоновић излагао је о санитетској мисији и војној болници Џона Фротингама, највећег српског добротвора, кога је поводом државног празника Сретења ове године, постхумно, Златном медаљом за заслуге одликовао Председник Републике Србије Александар Вучић.   Примаријус мр сц. мед. др Марина Ј. Јањић је говорила о здравственој заштити ученика Врањске гимназије, а један од најмлађих учесника конгреса др Божидар Поцевски саопштио је два рада. Он је у заједничком раду са прим. др Предрагом Поцевским представио познатог и вољеног врањског лекара, среског физикуса др Божидара Костића, знаног као Бата Луле. Доктор Костић је значајно утицао на буђење свести о здравственој заштити код народа и постигао завидне резултате у организацији колективног вакцинисања становништва од заразних болести. Поред свог основног позива, др Костић се трудио да добрим делима побољша живот другима. Његова племенитост огледала се у чињеници да је сваки Божић даривао децу из сиротишта и облачио их од главе до пете. Као мецена, учествовао је и у изградњи једне цркве у Врању. За свој рад одликован је указом краља Александра Карђорђевића Орденом Светог Саве V степена. О људској доброти др Боже, његовом легендарном шеширу и увек украшеном реверу и данас се прича у врањском крају.

Пажњу присутних привукло је и излагање др Поцевског о развоју фармације у Врању аутора мр фарм. Марије Поцевски – од првих апотекара, апотека до савремене фармације данас. На том пољу својим радом се посебно истакао амбициозни апотекар Петар Кушаковић, који је у својој лабораторији израђивао тада у земљи изузетно цењен „кушаковићев калодонт“.

Професор др Драган Микић, као члан Програмског одбора 12. Конгреса, захвалио је излагачима, посебно  Врањанцима на занимљивим радовима и уложеном труду да их спреме у току пандемије Ковид-19 и пожелео најмлађем од њих, др Божидару Поцевском, добродошлицу и успешан рад у Секцији за историју медицине СЛД.

Обраћајући се на крају конгреса присутнима др Зоран Вацић, председник Секције за историју медицине СЛД,  нагласио је да је веома важно што се секцији придружују и млади лекари и што су активни у изради радова. А помало у шали констатовао је да се на овом конгресу осетила „епидемија Врањанаца“ која се шири кроз Секцију историје медицине.

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан сеп 19 2021. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...