ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

Књиге двојице Врањанца у издању Одбране

 

Фото: Министарство одбране Републике Србије

Фото: Министарство одбране Републике Србије

Књига професора доктора Драгана Микића „Заразне болести у српском народу и војсци током ратова у 20 веку“ и генерал-мајора у пензији Бранислава Поповића и бригадног генерала у пензији доц. др Вељка Тодоровића „Од партизанског санитета до санитетске службе војске 1941-1945”, промовисана је у петак у Дому Војске у Београду.

Уредница издања Марјана Сандић рекла је да књиге пружају увид у формирање српског војног санитета и анализу заразних болести од Балканских ратова до НАТО бомбардовања 1999. године.

Рецензент књиге о стварању санитета, Драган Ступар, казао је да је књига написана јасним и разумљивим стилом и да може да буде корисна и широј публици.

Рецензент књиге професора Микића, Бранислав Поповић казао је да је Микићев приступ „специфипчан, јединствен и оригиналан“ и да даје допринос изучавању историје војне медицине.

Микић је рекао да је истраживајући рад војних санитета у ратовима увидео да су грађани у Србији у ратовима чешће „страдали од епидемија заразних болести, него од метка“.

– Био сам задивљен жртвама које су лекари поднели.. Био сам разочаран због немоћи нашег санитета, али и због пропуста који су се дешавали – казао је Микић и додао да је потребно да се епидемије заразних болести стално изучавају „да их се плашимо, да становништво у том погледу просвећујемо, јер заразне болести, посебно у време природних и ратних катастрофа долазе кад им се не надамо, када се опустимо и када заборавимо”.

Тројица аутора били су део групе која се од 2007. до 2014. године бавила истраживањем развоја санитета Војске Србије.

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан јул 4 2016. Објављено под Вести. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...