ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

Положено цвеће и упаљене свеће на Борином гробу

На данашњи дан 1927. године у Београду је преминуо великан српског пера Борисав – Бора Станковић

Bora Stanković-mlad.jpg

Борисав Бора Станковић (Врање31. март 1876 — Београд22. октобар 1927) био је српски приповедачромансијердраматичар и један од најзначајнијих писаца српског реализма. Рођен је у Врању и врло рано је остао без родитеља, па га је одгајила мајка његовог оца, баба Злата. Завршио је Правни факултет у Београду 1902. године.

Своју најпознатију драму Коштана објављује 1902. године, где први пут у књижевном делу користи врањски изговор, што изазива велике критике.

Свој најпознатији роман Нечиста крв објављује 1910. године, добијајући позитивне критике. За време Првог светског рата бива заробљен и транспортован у логор Дервента. После рата ради у Министарству просвете Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Парцела 19 на Новом гробљу у Београду – Борина вечна кућа

У складу са вишегодишњом традицијом, чланови Завичајног удружења Врањанаца у Београду „Жуто цвеће“ и ове године положили су цвеће и упалили свеће на гробу Боре Станковића.

Члан УО Удружења Бранислав Стојановић одаје пошту нашем Бори


Члан УО Удружења Срђан Симић на Борином гробу


Фото: Удружење Жуто цвеће, текст Wikipedia

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан окт 22 2021. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...