ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

Глумци позоришта „Бора Станковић“ из Врања представом „НИШТА НЕЋЕМО ЗАБОРАВИТИ“ успешно наступили на Великој сцени Народног позоришта у Београду

Манифестација „Дани Врања у Београду“ трајала је ове године од 18. марта до 1. априла 2024. Последњег дана манифестације на Великој сцени Народног позоришта у Београду наступило је Позориште „Бора Станковић“ из Врања са представом „Ништа нећемо заборавити“ у драматизацији Тијане Грумић и режији Југа Ђорђевића.

Народно позориште у Београду основано је 1868, а у садашњу зграду на Тргу Републике уселило се 1869. године. Данас оно представља једну од најрепрезентативнијих и најзначајнијих културних институција Србије.

Уметнички тим представе „Ништа нећемо заборавити“, која је премијерно изведена 23. октобра прошле године у Врању, чине Андреја Рондовић (сценограф), Велимирка Дамјановић (костимограф), Радомир Стаменковић (дизајн светла) и Јулија Кастелучи (композитор).

Глумци Бојан Јовановић, Марко Николић, Јелена Филиповић,
Никола Стојковић, Марко Петричевић (са лева на десно)

Текстуални предложак за ову драму настао је по мотивима романа Врањанке Вере Ценић „Кањец фиљма“ и „Иста прича“ у којима ауторка кроз фиктивну радњу прожима сопствено искуство хапшења у 19. години живота и преживљавање Голог отока, као и живота и односа према друштву много година касније.  

Глумци Марко Петричевић, Бојан Јовановић, Марко Николић,
Никола Стојковић, Анђела Влајковић (са лева на десно)
Глумци Марко Николић, Аница Петровић, Никола Стојковић, Јелена Филиповић, Бојан Јовановић, Жетица Дејановић, Милена Стошић, Марко Петричевић, Анђела Влајковић, Радмила Ђорђевић (са лева на десно)

Представи је присуствовало преко 300 гледалаца. Међу њима, били су најбројнији београдски Врањанци, потом чланови Удружења „Жуто цвеће“ али и житељи Београда и шире, који су уживали у дуготрајној, одличној и надахнутој представи испуњеној великом енергијом и снажним емоцијама глумаца позоришта „Бора Станковић“ из Врања. Публика је била одушељена начином на који су наши глумци представили мало познат и тежак период кроз који су током хапшења и боравећи на Голом отоку прошле жене са нашег поднебља у време постојања и рада Информационог бироа комунистичких и радничких партија (1947 – 1956), али не само жене, него и њихови чувари и васпитачи.

На крају је уследио громогласан и дуготрајан аплауз којим је одушевљена публика наградила очигледно задовољне глумце позоришта из Врања.   

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан апр 3 2024. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...