ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

In memoriam: Драган Стојановић (1953.-2021.)

Чланови Завичајног удружења „Жуто цвеће“ са тугом се опраштају са једним од иницијатора обнове рада и члана УО у новоформираном Удружењу, добром човеку и пријатељу који је у свом стваралачком веку пружио велики допринос очувању укупне врањске традиције.

Драган Стојановић
Текст и фото Vranje news

Драган Стојановић, познати врањски новинар, први уредник Дописништва РТС-а у Врању, изненада је преминуо у у Београду у 68. години.

Новинарство је било његов професионални живот, а највећи део провео је у Радио-телевизији Србије, саопштено је из куће где је провео највећи део радног века.

До одласка у пензију био је новинар и уредник на РТС- у Београду, пре тога оснивач и шеф Дописништва РТС-а у Врању.

За РТС је извештавао са ратних подручја из Босанске Крајине и Вуковара.

Радио је као аташе за штампу и културу у југословенској амбасади у Скопљу у време амбасадора Зорана Јанаћковића.

По завршетку дипломатског рада био је специјални извештач РТС-а из Скопља.

У јуну 1999. известио је са Кумановских преговора о окончању бомбардовања Југославије.

Уређивао је Први и Други дневник РТС-а и дужи низ година извештавао из Скупштине Србије где је био шеф скупштинског пула РТС.

Такође, дуго година радио је као одговорни уредник Програмских акција на РТС-у и у том периоду био уредник кључних информативно-политичких емисија и емисија са друштвеним, социолошким и културним темама: Сведок, Упитник, Кључ, ТВ лица као сав нормалан свет.

Од 2007. био је одговорни уредник редакције Актуелности у којој су неке од најгледанијих емисија актуелно-документарног жанра: Траг, Квадратура круга, Знање имање и програмски најрелевантнијих документарних емисија попут оне о патријарху Павлу, нашим пилотима у време бомбардовања, Ратку Младићу, Јованки Броз и друге.

Објавио је монографију „Текла чесма и песма“, која је у Врању промовисана у октобру 2019, као осврт на архитектонско благо, историју развоја града и водоснабдевања, слику друштвеног живота Врања чије су средиште, између осталог, биле и многобројне чесме.

„Стварао је добре новинаре око себе учећи их да је вест вилин коњиц који живи само један дан и да се за вест као и за пријатеље треба борити“, саопштено је из РТС-а после вести о смрти.

За собом је оставио супругу и троје деце.

Сахрана покојног Драгана обавиће се на гробљу Лешће у Београду, у среду 22.09.2021, у 11,00 часова.

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан сеп 19 2021. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...