ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

In memoriam: Симон Симоновић (1946 – 2020)

Песник и приповедач Симон Симоновић, пореклом Врањанац, преминуо је 4. јануара у Београду након краће и тешке болести.

Simon Simonović

Овај књжевни уредник и есејиста рођен је 1946. године у Врању.

У родном граду завршио је Гимназију Бора Станковић, а Правни факултет у Београду 1968.

Био је уредник у Дому омладине Београда, „Нолиту“ и „Раду“. Уредничке послове обављао је и у Издавачкој кући „Танеси“, Књижевној речи, Делу и НИН-овом Књижевном гласнику.

Објавио је књиге песама Прибој, Градски живот, Упутства за преврат, Изјаве, Мајчино млеко, Снови на окупу, Несанице, Из окружења, Љубавне и јуначке, Педесет две објаве, Турско гробље, Низ воду. Као и књиге прозе Коске, Тајка, Хоћу-нећу, Разно и књиге есеја: Онај Дис у мени и И тако… Приредио је књиге др Лазара Марковића Срби и Хрвати, Бранка Радичевића Најлепше песме, Едгара Алана Поа Гавран.

Један је од четворо приређивача књиге Ристе М. Симоновића „Друштвена историја Врања од краја 19. до краја 20. века“. Симоновићев отац био је управо Риста М. Симоновић Гочобан, адвокат, судија и управник Државног архива у Врању, по интересовању историчар, књижевни критичар, новинар и библиофил.

  • Преузето са сајта VRANJENEWS

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан јан 8 2020. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...