ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

Monografija o 30 godina Pahomijeve episkopske službe u Vranju

Povodom značajnog jubileja čestitku je u ime Zavičajnog udruženja Vranjanaca u Beogradu „Žuto cveće“ uputio predsednik Prof dr Dragan Mikić: “ Preosvećeni Vladiko, Čestitam Vam 30 godina Hirotonije, od postavljenja u tron Vladika ! Na mnogaja ljeta “ !

Preuzeto sa sajta VRANJE NEWS


Promociji prisustvovao episkop ohridski Jovan. Foto Vranje News

Knjiga pod naslovom Spomenica, o trideset godina službovanja Pahomija Gačića na vladičanskom tronu Eparhije vranjske, promovisana je u sali Crkvene opštine u Vranju.

Govoreći o ovom monografskom izdanju, prof. dr Dragiša Bojović, sa niškog Filozofskog fakulteta, podsetio je na jednu Pahomijevu besede.Tom prilikom je braći arhijerejima uputio neku vrstu prekora. Rekao je – znajući svoju svenedostojnost i nemoć, čudim se vašem izboru.

Ko može da izgovori ovu rečenicu? Nju ne izgovaraju gordi, već svesni i smireni. Svesni upravo ne čak ni nedostojnosti, već svenedostojnosti.

Pahomije ima ono što nema većina naših vladika - svest o nacionalnom radu: Dragiša Bojović. Foto Vranje News

Pahomije ima ono što nema većina naših vladika – svest o nacionalnom radu: Dragiša Bojović. Foto Vranje News

Imajući u vidu ovu misao, koju je vladika tada izgovorio, ja na ovom mestu, povodom tri decenije njegove episkopske službe, upućujem iste reči i kažem – preosvećeni čudim se vašem izboru da ja večeras govorim.Jer ste vi, govoreći o svojoj svenedostojnosti, prošli onu usku stazu koju su savladali duhovno dostojni“, rekao je Bojović.

On je potencirao da Pahomije ima nešto što nema većina naših vladika. To je svest o nacionalnom radu.

Kada govorimo o njemu mi moramo da kažemo da je on arhijerej, arhipastir, ali i nacionalni radnik. I danas su nam više nego potrebni takvi episkopi“, rekao je Bojović.

Iguman Manastira Prohor Pčinjski arhimandrit Metodije Marković potencirao je ulogu Pahomija „u materijalnoj obnovi eparhije“. „I sami ćete se setiti u kakvom je stanju bio Hram Svete Trojice u Vranju pre dolaska vladike Pahomija.

U superlativima o episkopu: iguman Prohora Metodije. Foto Vranje News

U superlativima o episkopu: iguman Prohora Metodije. Foto Vranje News

Obnovljene su mnoge druge crkvene zgrade, uložen veliki trud u vraćanje crkvene imovine, potpuno obnovljen Manastir Svetog Prohora Pčinjskog, kuća Oca Justina… Ako Pahomija nazovemo novim Diogenom ili Milutinom – nećemo pogrešiti„, kazao je Metodije.

Foto Vranje News

Protojerej stavrofor Aleksandar Jovanović rekao je da je vladika Pahomije proteklih trideset godina u Vranju „radio na odbacivanju svega što je stihija ovog veka i ovog sveta i na tome da svu osnovu svog života postavi na postojanom i čvrstom temelju, a to je Hristos Gospod“.

„Upravo mislim da će Gospod tu veru koju smo svi njegovim služenjem iskazali uzeti svima nama za pravednost, pokrivajući mnošto nedostataka koje smo svi imali“, rekao je Jovanović.

Prof. dr Sunčica Denić, govoreći kao jedan od članova uređivačkog odbora i neko ko je značajnije učestvovao u uređivanju sadržaja Spomenice, naznačila je da ova monografija „ne govori samo o vladiki Pahomiju, već o svima nama„.

„Ona govori o onima pre nas, ali i o onima koji će tek doći. Sačinjavaju je tekstovi koji su dokument, to nije roman o vladiki Pahomiju.

Sunčica Denić. Foto Vranje News

Sunčica Denić. Foto Vranje News

Knjiga je dokumentarna realnost Eparhije vranjske, najčešće je bazirana na izvesnim zapisnicima, obaveštenjima sa veb sajta, sećanjima, ali dokumentarnim.

Želim da ukažem na nešto što je krasilo saradnju sa vladikom prilikom izrade Spomenice. Ostavio nas je da radimo slobodno, nije udenuo nijednu reč“, rekla je Denić.

Vladika Pahomije je trideset godina na čelu Eparhije vranjske. Izabran je za episkopa vranjskog 28. maja 1992. godine.

Vladika Pahomije na promociji monografije o sebi. Foto Vranje News

Vladika Pahomije na promociji monografije o sebi. Foto Vranje News

Krajem avgusta iste godine hirotonisan je i ustoličen u Eparhiji vranjskoj. Hirotoniju je obavio tadašnji patrijarh srpski Pavle, zajedno sa još nekoliko arhijereja SPC.

Organizatori promocije knjige bili su Pravoslavna Eparhija vranjska i Svepravoslavno društvo Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski.

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан авг 23 2022. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...