ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

НЕДЕЉА ИСТОРИЈЕ МЕДИЦИНЕ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ПРОХОРА ПЧИЊСКОГ

Епархија Врањска и град Врање су у периоду од 10. до 14. јуна 2024. године били домаћини учесницима XV националног Конгреса историчара медицине „800 година српске медицине“ са међународним учешћем. Конгрес је одржан у манастиру Преподобног Прохора Пчињског, а организатор је била Секција за историју медицине Српског лекарског друштва. Председник научног одбора био је проф. др Милан С Берберина, а председник Oрганизационог одбора XV конгреса историчара медицине проф. др Драган Микић.

Учесници 15. конгреса Историчара медицине

На XV Конгресу историчара медицине, педесетак аутора изложило је своје научне радове који су се односили на:  а) биографије великих лекара малих вароши, б) развој здравствених установа и ц) развој специјалистичких грана медицине, стоматологије, фармације и ветерине. У оквиру конгреса одржан је и мини-симпозијум о антрополошким, филозофским, социјалним, медицинским и верским аспектима зла, приказана су четири документарна филма и представљена је изложба о др Милану Николићу, другом директору Пастеровог завода у Новом Саду. Дугометражним документарним филмом „Mensch („Људина“) из 2023, чији је режисер био Pawel Wysoczanski одсликан је живот пољског лекара  јеврејског порекла, проф. др Лудвика Хиршвелда, који је српској војсци и народу током Првог светског рата пружио изузетно велику помоћ у превенцији и лечењу заразних болести.

На дан свечаног отварања Конгреса, поред поменутог филма  одржана је и промоција књиге наше Врањанке др Марине Ј Јањић под називом „Лекари Врањанци школовани на европским универзитетима“. О књизи су поред аутора говорили и др Зоран Вацић и проф. др Драган Микић.

Током Конгреса радове су излагали универзитетски професори, академици Академије медицинских наука СЛД, генерали, лекари, фармацеути, историчари, историчари уметности и други културни ствараоци, а гости Конгреса, поред осталих били су градоначелник Врања др Слободан Миленковић, његово преосвештенство Епископ Врањски г. Пахомије, академик САНУ проф. др Јован Хаџи Ђокић, његова екселенција амбасадор Републике Пољске у Србији господин Рафал Перл и бројни други.   

На свечаном отварању Конгреса, након благослова владике Пахомија учеснике и госте конгреса поздравио је председник Секције за историју медицине СЛД др Зоран Вацић, иначе генерални секретар СЛД. Потом су се учесницима Конгреса обратили и пожелели успешан рад епископ врањски г. Пахомије, амбасадор Рафал Перл, градоначелник Врања др Миленковић, начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др сц. вет. мед. Радивоје Анђелковић. председник Научног друштва за историју здравствене културе Војводине прим. др Владимир Сакач. Последњи је говорио председник Српског лекарског друштва, проф. др Милан А. Недељковић, познати српски кардиолог и председник београдске општине Врачар, који је прогласио XV Конгрес историчара медицине отвореним.     

У уметничком делу свечаног отварања учествовао је познати интерпретатор врањске градске песме Бранимир Стошић Каце, који је отпевао песме Море, врћај коња Абдул Ћерим аго, Пишти, плаче Милица девојка и Жали Заре.  

Током свечаног отварања Конгреса додељене су награде и признања. Престижну Награду „др Владимир Станојевић“ за допринос развоју Секције за историју медицине СЛД, коју су уручили генерал у пензији доц. др Вељко Тодоровић и др Зоран Вацић добио је проф. др Драган Микић.

Повеље Српског лекарског друштва и Секције за историју медицине СЛД, које је уручио проф. др Милан А. Недељковић, додељене су његовом преосвештенству г. Пахомију, Манастиру Светог Прохора Пчињског и Граду Врање.

Уручење плакете амбасадору Републике Пољске у Србији г. Рафалу Перлу

Плакете Српског лекарског друштва и Секције за историју медицине СЛД, које је уручио проф. др Драган Микић, добили су његова екселенција господин Рафал Перл, градоначелник Врања др Слободан Миленковић, генерални директор ХК ПК „YUMCO“ А.Д. из Врања, господин Бранислав Трајковић, бригадни генерал Радивоје Анђелковић и власник хотела Ponte bianco из Врања господин Драган Стевановић.

Захвалнице Секције за историју медицине СЛД које је уручио др Зоран Вацић, председник Секције за историју медицине СЛД добили су ХК ПК „YUMCO“ А.Д. из Врања, Историјски архив „31. јануар“ Врање, Подружница Српског лекарског друштва Врање и хотел Ponte bianco из Врања.

Богат програм свечаног отварања XV Конгреса историчара медицине завршен је свечаном вечером на којој су се учесници и гости конгреса током пријатног дружења почастили врањским специјалитетима и вином винарије Алексић из Врања (Жути цвет – бело, Тамјаника, Барбара – розе, Кардаш – црвено).

Током Конгреса учесници су били смештени у велелепном старом здању „Врањског конака“, а конгрес се одржавао у недавно адаптираној и модерно опремљеној конференцијској сали, капацитета 100 места, која је пружала потпун радни комфор. Сваког јутра учесници Конгреса могли су да присуствују литургији у манастиру Свети Прохор Пчињски, а  слободно време проводили су уживајући у чаробној природи која окружује и надвисује прелепо здање манастирског комплекса, у простору који одише духовном, спокојном и топлом атмосфером. Гостопримљиви домаћини, посебно господин Владан Милутиновић, магистар теологије Ненад Бојков и господин Бранимир Стојанчић секретар Епархије Врањске били су им увек на услузи, а храна је захваљући ресторану хотела „Ponte bianco“ била изврсна. Поред ресторана са европским специјалитетима у конаку, учесници су могли да уживају и у аутентичном амбијенту манастирске воденице из 19. века, етноресторану старосрпске кухиње, и посебно да се осладе баклавама са вишњама или орасима.  

Председник Организационог одбора XV Конгреса проф. др Микић потрудио се да учесници конгреса  доживе Врање на посебан, и прави начин – преко његове карактеристичне хране, вина са тог поднебља и посебно музике. Другог дана Конгреса у манастирској воденици одржано је вече традиционалне врањске музике под називом „А песма је моја голема“. Песме пуне љубави, чежње, дерта и мерака певали су вокални солисти проф. др Ивана Тасић и Бранимир Стошић Каце, уз пратњу хармоникаша Саше Ивковића. Познате одломке из „Коштане“ говорио је глумац врањског позоришта Драган Станковић.

Четвртог дана боравка у манастиру Светог Прохора Пчињског учесници Конгреса били су на Спасовданској литургији коју је у манастиру служио Његово преосвештенство г. Пахомије, а после тога отишли су на организован излет у Стару Србију (Северна Македонија). У лепом градићу Старо Нагоричане посетили су велелепну цркву Светог Ђорђа, која поседује богату и непоновљиву галерију фресака, ремек-дело византијског класицизма из 14. века. Потом су посетили спомен-костурницу на брду Зебрњак, монуметално здање, које је подигнуто у славу и част погинулим српским војницима током победоносне Кумановске битке у Првом балканском рату, поклонили се сенима српских ратника и у великом броју се уписали у књигу утисака. О историјским знаменитостима тог краја причао је господин Љубиша Цветковић из Старог Нагоричана. Обилазак је завршен посетом етноресторану у Старом Нагоричану, где је организован заједнички ручак.

По повратку у манастир учесницима конгреса је приказан документарни филм из 2023. године о епидемији великих богиња 1972. у СФРЈ, под називом „Још једно пролеће“, чији је режисер Младен Ковачевић. После дискусије о филму али и дискусије посвећене организацији и току конгреса XV Конгрес историчара медицине „800 година српске медицине“ је званично затворен.    

Учесници Конгреса су 14. јуна, на велики празник Преподобни Јустин Ћелијски посетили и разгледали неке од знаменитости Врања.Они су најпре у Саборном храму Свете Тројице у Врању присуствовали Светој архијерејској литургији, сечењу славског колача и обележавању епархијске славе – Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски. Посетили су потом и Свеправославни центар Преподобног Јустина Ћелијског и Врањског, где им је епископ врањски г. Пахомије, као добар домаћин пожелео сретан пут и изразио наду да ће се поново срести. Веома лепе утиске учесници конгреса понели су и из Музеј куће Боре Станковића у Баба Златиној улици, као и са опроштајног ручка који је организован у ресторану хотела „Ponte bianco“ у Врању.

На XV Конгресу историчара медицине поред др Драгана Микића, учествовали су и други чланови Завичајног удружења Врањанаца „Жуто цвеће“, Томислав Симоновић и Мира Шведић који ду дали значајни допринос успешној реализацији конгреса. Томислав Симоновић је одржао предавање под називом „Доктор Борислав Петровић (1893 – 1980) – живот и рад у Врању“, а госпођа Шведић, иначе уредник Магазина „Одбрана“ је фотографијама и садржајним извештајима овековечила овај национални Конгрес са међународним учешћем.    

Куриозитет је да су на маргинама конгреса учлањени у Удружење Жуто цвеће др Зоран Вацић и фармацеут Бранислава Божић.  

Учесници 15. Конгреса у Музеј кући Боре Станковића у Баба Златиној улици, 14. јун 2024.

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан јун 25 2024. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...