ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

Обележено 690 година Манастира Свети Никола

Početna

Osvećenjem spomen kapele i svečanom akademijom Eparhije vranjske i Grada Vranja, obeleženo je 690 godina od osnivanja Manastira Sveti Nikola i oslobođenje grada Vranja u Prvom svetskom ratu

Dešavanjima u Manastiru Sveti Nikola prisusvovali su, uz više episkopa Srpske pravoslavne crkve i predsednika Skupštine Srbije, predstavnici lokalnog rukovodstva, javnih preduzeća i ustanova i vernici.

,,I jedan i drugi povod ovaj grad čine posebnim po važnosti svetinja i starina i po hrabrosti i junaštvu prema svojoj zemlji i ljubavi prema Bogu; po žrtvama srpskih vojnika na frontu, a i civilnog stanovništva u Vranju i okolini’’, čulo se na svečanosti.

Vladika vranjski Pahomije istakao je značaj Manastira Sveti Nikola, svetinje koja kao metoh Hilandara skoro sedam vekova predstavlja svetionik pravoslavlja na jugu Srbije.

Foto vranje.rs

Zahvalio se svima koji su doprineli da ,,svetinja ponovo zablista u svojoj punoći i lepoti“ i završetku Spomen kosturnice, kao i svima koji su učestvovali u obeležavanju ovog značajnog jubileja, a posebno državi koja je, kako je rekao, „mnogo pomogla preko svojih ministarstava i institucija“.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković podsetio je da je izgradnju započeo mitropolit skopski Josif, daleke 1934. godine.

„Ovaj dragulj od neprocenjivog je značaja za nas Vranjance. Duhovna povezanost sa našom najvećom svetinjom, Hilandarom, ujedinjuje nas i obavezuje. Zato, moramo da živimo i čuvamo našu veru pravoslavnu“, rekao je Milenković. On je pozvao sve na ujedinjenje – državu i crkvu. Država je srpska onamo gde su joj koreni u veri. Naši su koreni satkani u zidine hiljade crkava i manastira na Кosovu i Metohiji. Odreknemo li se Svete srpske zemlje, odričemo se i vere’’, rekai je Milenković.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić preneo je pozdrave i čestitke predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića povodom manastirskog jubileja i Dana oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu.

„Velika je čast biti danas na ovom svetom mestu, biti sa vama. U prilici kada po dva veoma važna povoda vidimo da imamo zašto i imamo sa velikim razlogom da napravimo još jedno crkveno, državno i narodno okupljanje. Da ga provedemo u sećanju na slavnu i veliku istoriju koja srpski narod nije štedela, ali koja je takva da imamo na šta da se ponosimo. Ta je istorija neprikosnoveno obeležena i našom pravoslavnom verom i našim slobodarskim duhom i našom stalnom borbom za mir’’, rekao je između stalog Orlić.

Na svečanoj akademiji o značaju današnjeg dana govorio je Dejan Antić, istoričar, vanredni profesor Niškog univerziteta.

Svečanosti su prethodili Sveta arhijerejska liturgija u porti manastira Svetog Nikolaja Čudotvorca i osvećenje Spomen kapele, u kojoj su pohranjeni posmrtni ostaci svih stradalih tokom Balkanskih i Prvog svetskog rata.

Foto vranje.rs

U umetničkom delu programa nastupili su Eparhijski hor Vera, Ivana Tasić i hor Muzičke škole Stevan Mokranjac u Vranju.

Foto vranje.rs

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан окт 6 2022. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...