ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

Одржана традиционална манифестација „Врањско вече у Београду“

У организацији Завичајног удружења Врањанаца „Жуто цвеће“ и уз подршку Града Врања синоћ је одржано традиционално „Врањско вече“ у Београду.

У београдском ресторану „Језеро“ на Ади Циганлији одржано је „Врањско вече“, којом приликом се окупило више од 600 гостију, љубитеља и поштовалаца врањске традиције, музике, игре, дерта и севдаха.

Госте и учеснике манифестације поздравио је председник удружења проф. др Драган Микић, који је изразио задовољство бројем присутних гостију, при чему им је пожелео да уживају у музици и дружењу, али да не забораве на хуманитарни добротворни карактер вечери, чији је један од циљева давање подршке породици Нинослава и Александре Златковић са шесторо деце из Врања.

Након Микића, присутне на манифестацији поздравио је градоначелник Врања др Слободан Миленковић. Он је изразио велико задовољство што Град Врање и Завичајно удружење Врањанаца „Жуто цвеће“ успевају да сачувају више од једног века стару традицију одржавања манифестације „Дани Врања у Београду“, у чијој завршници се редовно организује „Врањско вече“ које по правилу окупи више стотина Врањанаца и пријатеља Врања. У том смислу др Миленковић је указао на потребу да се ојачају мостови између Врањанаца у Врању и Београду, истичући чињеницу да је Врање много дало нашој престоници, у којој живи и ствара велики број Врањанаца. Управо ти Врањанци би са својих позиција могли да помогну свом родном граду и Завичају. На крају свог обраћања, градоначелник др Миленковић је у име Града Врања уручио пригодну уметничку слику проф. др Драгану Микићу поводом десетогодишњице руковођења Завичајним удружењем Врањанаца „Жуто цвеће“.

После поздравних говора уручене су захвалнице организацијама и појединцима који су дали посебан допринос и подршку раду Завичајном удружењу „Жуто цвеће“. Међу њима су били Градско веће Града Врања, компанија „Alco Group“, фолклорни ансамбл „Севдах“, Бранислав Трајковић, генерални директор ХК „Yumco“, Драган Станковић, глумац, Бранимир Стошић Каце, професор физичког васпитања и интерпретатор традиционалних врањских песама, проф. др Ивана Тасић Митић, естрадна уметница и Чеда Марковића, естрадни уметник. Такође, овом приликом је Управни одбор Завичајног удружења Врањанаца „Жуто цвеће“ доделио проф. др Драгану Микићу плакету поводом десет година обављања функције председника Удружења и неизмерног континуираног залагања на промоцији Врања и врањске традиције, културе и уметности. Плакету је др Микићу уручила проф. др Марија Ђорић, члан Управног одбора Удружења. 

Културно-уметнички програм започео је наступом глумца Драгана Станковића, који је чувене монологе из дела Борисава Станковића, презентовао уз музичку подршку Иване Тасић Митић, трубачког оркестра Стефана и Ненада Младеновића и сценски наступ чланова фолклорног ансамбла „Севдах“.

У богатом програму наступили су још и Чеда Марковић, Бранимир Стошић Каце, док је певаче пратио бенд „Uno Momento“ из Врања.

Присутне је својим наступом изненадила естрадна уметница Снежана Ђуришић, која је као гост присуствовала манифестацији „Врањско вече“ али надахнута изузетно пријатном атмосфером није одолела да се и сама не прихвати микрофона и предивним гласом и песмама додатно улепша угођај свим гостима.

Уз непрекидну музику, песму и игру, весеље и добро расположење, праћено само Врањанцима карактеристичним мераком, севдахом и дертом, потрајало је до касно у ноћ. На растанку са домаћинима готово сви присутни констатовали су да су уживали у несвакидашњем догађају и да са нестрпљењем очекују следеће „Врањско вече“ које ће традиционално бити организовано с пролећа наредне године. 

Руководство Завичајног удружења Врањанаца Жуто цвеће и градоначеник Града Врања

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан мар 24 2024. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...