ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

ПОВРАТАК НАПИСАНИХ – Сајам књига у Београду

Драматург и академик Душан Ковачевић свечано је 23. октобра отворио 65. Међународни београдски сајам књига, који ће под слоганом „Повратак написаних“ трајати до 30. октобра на Београдском сајму.

Ковачевић је у свом говору истакао да је мир света реч у овом тренутку и да на Сајму има много књига које су написане да упозоре на страхоте рата.

„Свако време и свако место је наша обавеза да се пронађе алтернатива за мир. Данас је мир најдрагоценија света реч под којом ове наше националне изложбе књига, велике књижаре и библиотеке, живи писци и њихова дела исписана као опомена на страшна времена“, навео је велики драмски писац. „Овде је Рат и мир. Овде је На Дрини ћуприја са Злочином и казном покрај Српске трилогије и Времена смрти“, додао је Ковачевић, отварајући Сајам књига.

Бесон: Срби ће својом генијалношћу превазићи изазове

Гост Сајма књига је француски писац Патрик Бесон, који је током 90-их боравио у Србији, писао о нашем народу, а пре 10 година је одликован. У Београду представља своју књигу о Новаку Ђоковићу а за РТС је говорио како је на његову каријеру утицало то што је био наклоњен Србији.

„Када се човек ангажује са једне стране мора да очекује да га ране и увреде, па чак и усмрте. Ја сам се ангажовао зато што је то било моје дубоко осећање, као и Петер Хандке. Уосталом, три писца која су се ангажовала за Србију и била на страни Срба су добила Нобелову награду тако да гајима малу наду да сам следећи“, рекао је за РТС Патрик Бесон.

Đoković: Odbijam – rat zvezde
Најновија књига Патрика Бесона

Члан нашег Удружења Слободан Стојановић са Патриком Бесоном

Слободан Стојановић је на штанду издавача Чигоје поразговарао са Патриком Бесоном, великим поштоваоцем  српског слободарског духа. Патрик је између осталог читао Нечисту крв и причу Увела ружа од Боре Станковића, које је на француском језику објављена од швајцарске издавачке куће Аж Дом. Посебно уз Бору Станковића цени Иву Андрића и Мешу Селимовића. У Србији и Београду му се све свиђа. Размишља о књизи која би обликовала догађаје око Ћеле Куле у Нишу. Као и нобеловац Петар Ханке, Бесон из етичких и хуманистичких ауторских побуда осуђује неправде према Србији.

Такође према информацијама г. Стојановића, најновија књига нашег почасног члана УО др Драгана Павловића, „Амерички поход на Русију“ ( са којом смо вас детаљније рааније већ упознали), изазвала је велику пажњу на сајму.

Плакат књиге „Амерички поход на Русију“

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан окт 30 2022. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...