ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

Представници Удружења на сајму наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР 2023“

Једанаести по реду међународни сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2023“ одржан је од 25. до 28. септембра у три хале Београдског сајма – хали 1, 4 и 2а. Покровитељ манифестације било је Министарство одбране Републике Србије, а суорганизатори су били „Југоимпорт–СДПР“ и Београдски сајам.

Са сајма норужања и војне опреме „ПАРТНЕР 2023

Ове године било је 154 домаћих и страних излагача и више од 7.000 професионалних учесника и посетилаца. Приказано је више од 170 различитих типова крупних средстава наоружања, од којих је 27 група новитета које су развили Војнотехнички институт и групација Одбрамбене индустрије у државном власништву. На сајму су били изложени и производи водећих европских компанија из Француске, Немачке, Италије, Аустрије, Турске, Швајцарске, Ирана, Финске, а халом 4 је доминирало више технолошких гиганата из Народне Републике Кине.

Сајам је отворио потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, који је потом обишао излагаче

Посетиоци су могли да виде шта је све домаћа памет и војна индустрија изнедрила у протекле две године. Доминарала су артиљеријска средства, беспилотне летелице и разни типови борбених возила.

Цеви самоходне топ-хаубице 155 мм НОРА Б52 дуге 52 калибра – која је приказана у три верзије – високо су се уздизале под куполом сајма

 Поред ње су били ракетни системи артиљерије – модуларни и дигитални „Огањ“, „Тамнава“, а у складном кружном низу ређала су се бројна борбена возила од чијих смо точкова били једва нешто вишљи. Ту су биле унапређене серије фамилија – „Лазар”, „Милош”, МРАП, разни БоВ-ови чија је производња у пуном замаху, оклопни транспортер и разне надроградње.

Приказан је и велики број возила НТВ (ново теренско возило) у најразличитијим наменама – НТВ са уграђеним гониометром – ВЕРА, НТВ као командно возило за беспилотне летелице  „Врабац“ и „Осица“, НТВ као носач даљински управљаног лансера за  противваздушне ракете, тзв. лансер МТУ 4 даљински управљани, НТВ на који је постављена ракета „Мистрал“, па и НТВ у форми багија, отворен.

Пажњу су привукле и разне варијанте беспилотних летелица и дронова који су се с времена на време њихали над главама посетилаца. „Пегаз“ је био најрепрезентативнији, потом „Врабац“, па „Обад“, „Осице“, разни мали комерцијални дронови, а били су приказани и антидрон системи и разни ометачи.

Фамилија беспосадних платформи „мали Милош“ увек привлачи погледе, а на овом сајму је обогаћена са последњим моделом – ултралаким, који тек треба да заживи.

Министар Вучевић на штанду „Јумка“

Један од сталних излагача који сваке године својом разноврсном понудом привлачи пажњу је ПК „Јумко“ из Врања. На сајму је изложио своје стандардне униформе М10, али и нове униформе за извиђачко-обавештајне и диверзантске јединице. Били су приказани маскирни
огртач за термалну заштиту војника, џили одело за снајперисте, затим разне врсте ранчева, патролни, модуларни ранац, мреже за маскирање технике и људства, мали и велики маскирни комплет, прекривке за возила за заштиту у ИЦ, термалном и радарском делу спектра. „Јумко“ је први у земљи урадио шлем од полиетилена високе молекуларне масе, који је по неким својим специфичностима далеко бољи од неких досадашњих решења у смислу тежине и века трајања.

Поред програма за потребе Војске, „Јумко“ ради и нове моделе униформе за потребе саобраћајне полиције, граничне полиције, специјалне антитерористичке јединице САЈ, жандармерије и кобре.

Микић и Златковић на штанду „Јумка“
Директор „Јумка“ Б.Трајковић са председником Удружења Д.Микићем

Штанд познатог врањског произвођача обишле су бројне делегације, а у два различита дана посетили су га и чланови Завичајног удружења Врањанаца у Београду „Жуто цвеће“. Председник Удружења проф. др Драган Микић и потпредседник Управног одбора дипл.прав. Милан Златковић, разгледали су штанд и разговарали са директором Браниславом Трајковићем и другим руководицима „Јумка“.

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан сеп 30 2023. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...