ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

Промовисан Каталог Легата Драгана Мининчића Циге: Вредиш онолико колико се одужиш свом граду

Текст и фото Wranje News

Промоција Каталога

Легат је нешто што дародавца чини срећним, а још срећнијим оног ко тај поклон прима, изјавио је на промоцији Каталога легата Драган Мининчић Цига, Врањанац који је већи део живота провео у Београду и, по окончању плодоносне каријере једног од најпознатијх београдских антиквара, одлучио да се одужи свом родном Врању.

Одужио му се поклонивши градској Библиотеци Бора Станковић око 1.400 књига – монографских публикација, докумената – али и уметничких слика

Foto Vranje News
Каталог Легата

Библиотека му је узвратила и дала јавности на увид овај поклон вредан сваке пажње – организујући у суботу увече изложбу (уз илустровани каталог који је прати) и промовишући монографску публикацију – Каталог Легата Драгана Мининчића Циге.

Dragan Mininčić Ciga na promociji kataloga legata. Foto Vranje News
Миничић говори на промомоцији каталога

Мининчић је на овој промоцији испричао да је свој професионални рад започео 1969. године у Српској књижевној задрузи, чим се вратио из војске. Претходно је у Шестој мушкој гимназији завршио библиотекарски одсек.

„Из Врања сам у Београд отишао на три месеца, да радим у антикваријату, док се у Врању не обезбеде средства да ја добијем радно место у врањској библиотеци. Претходно сам причао о том одласку за Београд са тадашњим председником општине Светиславом Стојковићем Енцетом.. Кад сам отишао код њега и то му саопштио, оне се онако нагнуо ка мени и рекао ми: „Одма’ да бегаш“…

Размишљао сам како ће на моју идеју да одем реаговати мајка, јер је она највише улагала у мене и сва почаст и сва љубав били су усмерени ка мени. Отац ми је рекао – „иди“.

„И ја одем“, евоцирао је успомене Мининчић.

У то време председник Српске књижевне задруге био је Добрица Ћосић и Мининчић је морао са њим да разговара о заснивању радног односа у тој издаваћкој кући. „Добрица ми је казао „хоћеш одмах да заснујемо за стално или на три месеца“. Ја кажем на три месеца. После три месеца моја мајка долази и саопштава да би она хтела да се ја вратим у Врање.

Foto Vranje News

Добрица Ћосић, онако слаткоречив какав он може да буде, каже јој: „Госпођо, Врање са њим неће добити ништа, а може бити да ће са његовим одласком српска култура много изгубити“. Моја мајка се зачуди, какве сад ја везе имам са српском културом, али ја ипак останем у Београду“, рекао је Мининчић на промоцији, наставивши причу о догађајима који су уследили.

Каталог Легата Драгана Мининчића Циге капитално је издање Градске библиотеке. Оно библиографски обрађује вредну, легатску збирку књига и периодике, непоновљиву и јединствену целину.

Куриозитет представљају публикације са посветама аутора. „Свака посвета има своју цену. Рецимо, књига са Пекићевом посветом данас се продаје за 300 евра, са Андрићевом 500 евра.

Андрић је мало књига посвећивао. Долазио је ретко у антикваријат, прође поред Академије, оде до Калемегдана и врати се. Када би свратио, распитивао се има ли нових песника и књижевника, има ли нечег новог у свету књижевности.

Свраћали су скоро сви познатији књижевници, па морам да кажем да су ми посао и живот били врло интересантни“, казао је Мининчић.

Foto Vranje News


На промоцији Каталога Легата говорили су др Јован Јањић, Проф др Зоран Димић, дипл. библиотекар Александра Антић и Јасмина Кнежевић ( Опширније на Vranje News ).

Изложба: Јединствена колекција

Као резултат рада пројектног тима, са директором бибилиотеке Зораном Најдићем на челу, јавности је у суботу увече презентована изложба, уз илустровани каталог који је прати. Изложба, као визуелни информациони инструмент, износи на светлост дана јединствену библиотечку колекцију која се налази на полицама врањске библиотеке и упознаје културну јавност са драгоценим и ретким садржајем ове збирке. Циљ изложбе и илустрованог каталога који је подржава јесте у томе да се, осим изношења оригиналног материјала и представљање легатора, створи атрактивна, интерактивна визуелна поставка која има едукативни и афирмативни карактер, рекао је на отварању Зоран Најдић, директор врањске библиотеке. Отварању је присуствовао и Мининчић, који је том приликом казао како сматра да се предавањем легата Врању „одужио свом граду“.

Foto Vranje News
Зоран Најдић отвара изложбу
Foto Vranje News
Foto Vranje News

Рецензент изложбе и Каталога је др Дејан Вукићевић, библиотекар саветник – водитељ фонда старе, ретке и минијатурне књиге у Народној библиотеци Србије.

%

Поред честитке и захвалности Драгану Мининчићу на несебичном и ретко виђеном гесту поклона вредних књига и слика граду Врању, Удружење Врањанаца у Београду „Жуто цвеће“ још једном жели да истакне значајну улогу коју је наш Цига имао у раду Удружења у његовим златним годинама постојања.

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан јан 30 2022. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...