ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

У промоцији издања „Народна музика Врања“ у Етнографском музеју у Београду учествовали и представници Завичајног удружења Врањанаца „Жуто цвеће“

У велелепном здању Етнографског музеја у Београду, у галерији која националном културом зрачи, 14. маја 2024, пред преко стотину посетилаца одржана је промоција издања Народна музика Врања коју су организовалиМузиколошки институт САНУ и Центар за нематеријално културно наслеђе Србије. Ради се о другом издању у оквиру едиције Звучна ризница Музиколошког института САНУ, односно о својеврсној монографији коју прати компакт-диск с одабраним фоно-архивским снимцима насталим приликом теренских истраживања др Радмиле Петровић седамдесетих година 20. века. Монографија објашњава народну музику Врања и проблематизује историјске снимке врањске градске песме у контексту нематеријалног културног наслеђа.

Модератор промоције Данијела Филиповић, виши кустос и кординатор Центра за нематеријално културно наслеђе Србије истакла је да је врањска градска песма 2012. године на предлог града Врања била међу првим елементима уписаним у национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије.

Речи захвалности што се промоција одржава у здању Етнолошког музеја и пред многобројном публиком имала је научни саветник др Катарина Томашевић, директор Музиколошког института САНУ. Она је поздравила представнике Завичајног удружења Врањанаца у Београду, своје колегинице, као и пријатеља Музиколошког института Бранимира Стошића, који годинама уназад, лепотом и чистотом своје интерпретације врањске градске песме непосредно доприноси њиховим научним истраживањима. Поред тога, истакла је да је врањска градска песма доспела на репрезентативну националну листу између осталог захваљујући стручном и компетентном образложењу које је написала дописни члан САНУ др Јелена Јовановић. „Многобројни етномузиколози били су привучени лепотом врањске градске песме, али и наши музиколози, јер је та изузетна форма, као једна ендемска врста, надахнула и композиторе уметничке музике на много начина. “Између осталих, можда и понајвише оснивача Музиколошког института Петра Коњовића“,  истакла је др Томашевић и рекла да је 1947. започео дугачак и веома плодан пут у раду звучног архива института који данас располаже инзванредним колекцијама.  Она је истакла да се визијом њене претходнице др Данице Петровић започело интензивније са дигитализацијом тог звучног архива и на тај начин најавила представљање опуса два из богате музичке ризнице.

Рецензент издања Народна музика Врања др Данка Лајић Михајловић, научни сарадник у Музиколошком институту САНУ истакла је како је едиција осмишљењена са намером да траје. А да би трајала, одлучено је још код првог издања за то да компакт-диск буде медиј чувања јер је најпријемчивији за слушаоце, за национални аудиторијум. Циљ је био да садржај буде широко доступан и међународној јавности, тако да су издања комплетно двојезична (српски, енглески). Она је нагласила да је веома важно да ово издање није само издање звучне грађе, већ и монографска публикација која у себи садржи значајну студију аутора др Марије Думнић Вилотијевић, која је ту грађу проучавала и која је велики зналац српске градске музике. У самом садржају веома значајан део чине текстови песама пошто је идеја била да оваква издања не буду само грађа која је доступна у ширем смислу за истраживања, већ и један од основних начина у очувању музичког наслеђа. Текстови су изузетно значајни новој генерацији младих певача који уче да певају врањске градске песме, којима није близак језик са много архаизама, турцизама. Такође, то је корисно и етномузиколозима којима је једноставније да се баве проучавањем ових текстова ако их имају записане, јер се у певаној форми те речи теже разумеју рекла је др Лајић Михајловић. Она је истакла да је за врањску градску песму значајно да се чују снимци са терена, који су најближи изворном певању, јер такав начин певања, поготово у ситуацијама без инструменталне пратње најближе осликава етос песме. А музика Врања је у протеклом периоду била изузетан пример утицаја медија на њен опстанак, на њено популаризовање  нарочито у другој половини 20. века. Неке песме су доживеле и одређене прераде, пошто су их сами медији преобликовали, утицали на њихове аранжмане, па и на саму мелодију.

У свом даљем излагању др Данка Лајић Михајловић је нагласила да оно што је најважније код врањске песме јесте атмосфера, истичући  притом да зна колико је музика важна  Врањанцима. „Код Врањанаца је све много више проткано музиком која је део њиховог идентитета и честитам Удружењу на организацији таквих догађаја, јер нису нека врста комерцијално-културних догађаја, него заиста културни догађаји који су посвећени очувању идентитета Врањанаца“ истакла је на крају и пожелела Врањанцима да уживају уз песму на диску, који ће их сигурно на то подстаћи.

Проф. др Микић се на почетку обраћања осврнуо на свој Завичај указујући да завичај има своју душу и срце, своју музику, песме и игре, своје животне радости и тугу. Рекао је „Врањанци кроз игру и песму свог завичаја, севдахом и мераком крију душу једног народа, његов понос и пркос, његову снагу и величину“ и додао „кад они одлуче, свеједно из којих разлога, да оду из свог родног града, долазећи у нову средину са собом доносе и свој део Врања. И тог дела Врања они се никад неће ослободити јер то не могу, а нити желе.“ Тај део који је остао да живи у њима овде у Београду Врањанце је окупљао, спонтано и институционално. Они су 1921. формирали Културно-привредно удружење Врањанаца у Београду, које је током Другог светског рата застало са радом, али је 1972. формиран Клуб Врањанаца у Београду који данас функционише под називом Завичајно удружење Врањанаца „Жуто цвеће.“     

Традиционални годишњи сусрети и забаве чланова Удружења, Врањанаца, пријатеља Врања и љубитеља врањске музике и традиције постале су и до данас су атракција престонице. Дани Врања у Београду својевремено су трајали и по пар недеља, а Врањске забаве у појединим данима окупљале су и преко 1000 гостију, најчешће у познатом београдском хотелу „Југославија“ али и другим елитним ресторанима. У блех музици, магичним звуцима трубе, у песмама пуним севдаха, мерака и дерта, у играма из врањског краја, у Миткетовим речима и песмама из Коштане уживали су многи.  

„Песма и игра су оно што нас Врањанце оцртава за цео живот“ с поносом је говорио Микић и наставио “Ми се са музиком рађамо, са песмом почињемо свадбе и славе, песма нас прати у свим значајним догађајима током живота, на крштењима, на забавама и приредбама. С њом се, како је писао Скерлић точи младост и своди животни рачун. Звук бубња дигне нас на ноге, јецаји трубе и нежни звуци кларинета нас разгале, а од звекета даира нам душа затрепери. И увек нас надахњује и омађија својим ритмом та топла, сетна и осећајна мелодија врањских песама. Она сећа на старе дане, на старо Врање, на севдах и карасевдах и Миткетово моја је песма голема.

Наш чувени Врањанац, књижевник Бора Станковић, на једном месту је записао: „Незаборавна је чежњива врањска месечина, испресецана игром чочекиња, песмом девојака, љубавним уздасима. Жал за младост, за све што је недоживљено, што је прошло, а желимо да траје, лечи се песмом и игром. Ту суза не помаже. Сећања су мелем на рану заборава.“

Завршавајући свој сентиментални  говор др Микић се осврнуо на циљеве рада Удружења који се односе на промоцију, подстицање и организацију различитих активности повезаних са Врањем и врањским крајем, њиховом историјом, традицијом, културом и знаменитим личностима. Ипак, како је рекао „београдским Врањанцима је најважнија промоција врањске музике, песме и игре, кроз песму и игру на надалеко чувеним Врањским вечерима. Тако је било од формирања Удружења, тако је и данас. По музици се распознајемо, уз музику се дружимо, забављамо, заљубљујемо, веселимо, а некад и тугујемо. Врање је, иако се много изменило, остало један од ретких градова у коме се топло и искрено, из дубине душе игра и пева, а чланови Удружења кроз игру и песму, кроз сећање на Бору Станковића, чувају успомену на Врање и брину да ту традицију наставе наша деца и унуци. Издање Народна музика Врања у оквиру едиције Звучна ризница Музиколошког института САНУ ће нам у томе много помоћи“ закључио је Микић.  

На крају промоције обратила се ауторка и уредница издања Народна музика Врања др Марија Думнић Вилотијевић. Она језахвалила Данијели Филиповић и Центру за нематеријално културно наслеђе Србије, као и Завичајном удружењу Врањанаца у Београду за исказано интересовање за то издање, са надом да ће то бити почетак добре сарадње. 

Како је истакла,  мотивација за њен рад лежи у њеном вишегодишњем бављену градском народном музиком. Њено истраживање садржи преко 10 сати музичког материјала, које је на терену почетком седамдесетих година 20. века тонски забележила др Радмила Петровић, етномузиколог богатог научног опуса.

„Компакт-диск Народна музика Врања слушаоцима ће представити контрасте локалног, обредног и сеоског наспрам „оријенталног“, популарног и градског музичког језика, потом између свирања српских и ромских музичара, као раскош израза љубавних лирских песама које се везују за град Врање“ рекла је др Марија Думнић Вилотијевић.   

Ауторка је на крају захвалила свим министарствима која су омогућили да се појави то издање, као и Народном музеју у Врању и господину Саши Стаменковићу, а и читавом тиму који је учинио да њено дело изгледа лепо и ликовно-графички и тонски. И, како је истакла, много јој је помогао  интерпретатор  врањских песама Бранимир Стошић Каце, не само за теренско истраживање, већ и за контактирање потомака до којих је успео да дође.

Посетиоци су имали прилику да на промоцији чују две песме са компакт-диска – Стојанке, бела Врањанке у извођењу Љубинке Булатовић Бубе, и Киша паде више Доње Врање у извођењу Душана Младеновића Шпурка. Промоцију је обогатио својим наступом Бранимир Стошић – Каце који је отпевао песме Кажи Суто, кажи душо и Петлови појев и казивао о томе како су настале и каква је била судбина њених ликова.   

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан мај 17 2024. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...