ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

Врањанци, срећна вам Градска слава !

Срска православна црква и верници у Врању и Србији у понедељак прослављају други дан једног од највећих празника који знамо као Духови, Тројица или Силазак Светог Духа на Апостоле. Овај празник је посебно значајан за Врањанце јер се обележава као Слава града Врања.

See the source image
Силазак Светог Духа на апостоле, Духови, Тројице

Тај верски празник се назива још и Тројица јер је, по учењу, Христос обећао, Бог Отац дозволио, а Свети Дух сишао. Духови се увек обележавају педесети дан после Васкрса и десети дан после Спасовдана. Духови представљају и „рођендан“ хришћанске цркве, а називају се још и Тројице, Тројичин дан, Силазак светог духа на апостоле. Код Срба и још чешће код Руса и Грка, тај празник се зове и Педесетница, јер се обележава 50 дана после Васкрса.

То је трећи празник по значају, после Васкрса и Божића, и као они, такође се слави три дана. Према народним веровањима, током три дана Духова се не праве славља, као што су свадбе, крштења и томе слично. Три дана је црвено слово, тако да се ни данас, ни сутра, тако да никако не треба обављати теже физичке послове, као ни шивење и сличне „женске“ послове.

Прошлогодишња литија у Врању

Обележавање градске славе у понедељак 13. јуна почеће литургијом у Саборном храму Свете Тројице у 9 ујутро. Од 10.30 сати кренуће литија улицама града. Колона ће се кретати рутом од Саборног храма Свете Тројице, шеталиштем до зграде Скупштине града, а потом Партизанском и Улицом Иве Лоле Рибара, преко централног градског шеталишта, назад до Саборног храма.

У порти градске цркве од 11.30 часова биће обављено резање славског колача. Након пригодног програма, у 12 сати у порти храма за присутне вернике и госте биће приређена трпеза љубави.

Сат касније, у 13 часова у сали Начелства, руководство Града организоваће свечани пријем.

See the source image

Од 20 сати, на Тргу Станише Стошића код Народног музеја, целовечерњи концерт имаће Чеда Марковић, познати интерпретатор изворних песама из Врања.

Позивамо све љубитеље врањског мелоса и поштоваоце нашег Чеде да присуствују концерту !

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан јун 13 2022. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...