ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

ЗАПИСНИК СА 10. РЕДОВНЕ СКУПШТИНЕ УДРУЖЕЊА


26. септембар 2020.
Записничар: Ненад Трајковић

ЗАПИСНИК СА 10. РЕДОВНЕ СКУПШТИНЕ УДРУЖЕЊА

ДАТУМ, ВРЕМЕ И МЕСТО ОДРЖАВАЊА: у суботу, 26. септембра 2020. године са почетком у 12,00 часова у просторијама „Дома војске“ у Београду одржана је 10. редовна Скупштина Завичајног удружења Врањанаца у Београду.

Скупштини је присуствовало 27 чланова Удружења. Због пандемије КОВИД – 19 и ограничења окупљања у затвореном простору до 30 људи, ове године Скупштини није присуствовао градоначелник Врања Слободан Миленковић са сарадницима. Председник Удружења Драган Микић обавестио је градоначелника о одржавању Скупштине и нагласио да ће му послати званични записник са седнице.

Скупштину је отворио и њом руководио председник Удружења. Он је подсетио присутне да су према Статуту Удружења задовољени сви услови да Скупштина може да отпочне са радом и доноси пуноважне одлуке.

На самом почетку минутом ћутања одата је почаст преминулим члановима Удружења у периоду од претходне Скупштине 30. 3. 2019, Бацку Поповићу, Вукашину Антићу (почасни члан), Србољубу Станковићу и Симону Симоновићу (почасни члан), а члан УО Удружења Срђан Симић је у кратким цртама подсетио на њихове заслуге и биографије.

У наставку Скупштине председник је предложио дневни ред који је једногласно усвојен.

Дневни ред :

 1. Отварање седнице и избор радних тела (председник Удружења);
 2. Извештај о раду Удружења и УО удружења између две седнице Скупштине, 30. 3. 2019. – 26. 9. 2020. (Срђан Симић);
 3. План активности Завичајног удружења до наредне седнице (потпредседник УО Роберт Станојевић);
 4. Финансијски план Завичајног удружења за 2020. годину (Роберт Станојевић);
 5. Извештај о раду Надзорног одбора Удружења (председник НО Стојадин Јовановић);
 6. Кадровска решења у УО и Удружењу (председник Удружења);
 7. Разно.

Ток седнице по тачкама дневног реда

​Председник је у оквиру 1. тачке предложио да му у вођењу седнице помажу члан УО удружења Данијела Јовановић и Заменик председника удружења Миомир Костић, да записничар буде Секретар удружења Ненад Трајковић, а да оверачи записника буду члан Савета удружења Властимир Тасић и члан УО удружења Стојан Мишић, што је једногласно прихваћено.

​У свом извештају предвиђеном 2. тачком дневног реда Симић је указао на бројне активности које је Удружење имало између две Скупштине, и посебно истакао напредак у редовном ажурирању Сајта удружења и Facebook странице и активирању имејл адресе. На тај начин све важније информације о активностима Удружења постале су транспарентне. Срђан је подсетио да је на Скупштини одржаној 30. 3. 2019. изабран нови председник УО Горан Станковић, утврђен је састав УО од 15 чланова, изабран је нови Надзорни одбор са Стојадином Јовановићем на челу и утврђен нови, проширен састав Савета удружења. Са пуно полета и елана кренуло се у реализацију планираних активности за 2019. годину. У оквиру манифестације “Дани Врања у Београду 2019” позориштe “Бора Станковић” из Врања гостовало је у Београдском драмском позоришту са представом “Игра” Семјуела Бекета, а “Врањско вече” је одржано 30. марта у ресторану Стадион ивент хол у ТЦ Вождовац на изузетно високом нивоу са скоро 800 гостију.

​У склопу зацртаних активности делегација Удружења је 31. марта 2019. године поводом рођендана Боре Станковића, положила цвеће на његову бисту на Калемегдану, а 22. октобра на дан Борине смрти (22. октобар 1927) цвеће на његов гроб на Новом гробљу. На сајту је објављен текст о нашем великану “Сећање на поету људских страсти”. Обележена је годишњица смрти Станише Стошића (8. април 2008) како 2019, тако и 2020. и годишњица смрти Драгољуба Митића (27. септембар 2018. године). Удружење је на сајту објавило биографије и истовремено покренуло неопходне активности поводом смрти својих чланова, дипломираног инжењера агрономије Србољуба Станковића (23. јун 2019. године), песника и приповедача Симона Симоновића (4. јануар 2020. године), истакнутог врањског хирурга др Вукашина Антића (3. април 2020. године) и санитетског генерала примаријуса др Бранислава Бацка Поповића (27. април 2020. године).

​Један од видова сарадње са Завичајем било је и честитање славе Светог Јустина Ћелијског и Врањског Епархији Врањској 14. јуна. На тај дан на свом сајту Удружење је објавило опширну биографију оца Јустина. Удружење је 17. јуна грађанима и руководству Града Врања честитало градску славу Духовски понедељак, а 23. октобра 2019. на свом сајту поставило је Јавни позив гимназије Бора Станковић у Врању за подношење предлога и прикупљање података ради израде “Енциклопедије знаменитих личности Врањске гимназије”.
​У оквиру нарастајућих активности Удружења Микић је 16. јуна 2019. године присуствовао откривању споменика Црнотравцу неимару у Чубурском парку у Београду, Симић је 18. јула 2019. године присуствовао меморијалу Бакија Бакић на тргу Бело јагње у Горњој Чаршији, а председник УО Станковић је 2. августа 2019. године присуствовао сеоској слави Свети Илија пророк у Каравукову, и том приликом је нашем Удружењу додељена Плакета. Симић је 21. и 22. фебруара 2020. године присуствовао и музичкој манифестацији “Врањска градска песма – део светског музичког и фолклорног наслеђа“ у Врању. На тој манифестацији посебно је подвучено да је наша песма уврштена на Листу националних добара Србије, а да је 2019. године УНИЦЕФ Врање уврстио на листу од 65 светских градова са оригиналним музичким наслеђем. Званична делегација Удружења је 28. фебруара 2020. године учествовала у прослави Врањске вечери у Каравукову на којој је било присутно преко 350 гостију. У изванредној изворној атмосфери која се огледала у сваком детаљу, од избора музике, игара и уметника, преко разноврсних јела, до размене међусобних поклона и плакета два Удружења, вече је свим учесницима остало у незаборавном сећању. Слично дружење се поновило и на Црнотравској вечери у Београду 7. марта 2020. године у хотелу М у Београду. Удружење је остварило почетне контакте и са другим завичајним удружењима у Београду (Удружења – Чачана, Ужичана, Пљевљака, Удружење српско македонског пријатељства Шар планина и др.).

​Представници Удружења су 24. маја 2019. године активно учествовали у промоцији књиге Мирјане Томашевић и Сање Бундало “Др Јован Хаџи Васиљевић знаменити Врањанац” у Римској дворани Библиотеке града Београда, а 5. јуна 2019. године присуствовали су Спасовданском концерту у порти цркве Светог вазнесења господњег вокалне радионице “Бистрик” Биљане Крстић и хора музичке школе “Стеван Мокрањац” из Врања. Чланови Удружења су 24. октобра 2019. године присуствовали промоцији књиге руског академика Игора Николајевича Панарина “Хибридни рат – теорија и пракса” у Централном Дому Војске Србије у Београду, а током протеклог периода редовно су присуствовали промоцијама часописа Галаксија и различитим скуповима у Српском лекарском друштву и Дому Војске у Београду.
​Значајна активност Удружења током 2019. и 2020. године огледала се и у промовисању и присуству чланова Удружења отварању десетак самосталних односно групних ликовних изложби лекара и сликарке Ирене Лазић, члана УО. Већина ових изложби пропраћена је пригодним промотивним материјалом и текстуалним прилозима на сајту Удружења.
​У организацији Министарства одбране Републике Србије, Управе за војно здравство, Војномедицинске академије и Клинике за инфективне и тропске болести 19. новембра 2019. године одржан је свечани скуп поводом значајног јубилеја 110 година војне инфектологије и Клинике за инфективне и тропске болести ВМА. Том приликом промовисана је монографија начелника клинике Драгана Микића “110 година војне инфектологије и Клинике за инфективне и тропске болести ВМА”. Јубилеју, у великом амфитеатру ВМА присуствовали су представници Министарства одбране, Начелник генерал штаба, бројни активни и пензионисани високи војни руководиоци, академици САНУ, председник и чланови Академије медицинских наука Српског лекарског друштва, представници свих медицинских факултета у Србији, многи угледни друштвено-политички радници и привредници Србије и Врања, укључујући и градоначелника Врања, чланове Завичајног удружења, медицинске раднике и бројне пријатеље Врања и Врањанаца. Свечани скуп је био изузетно медијски пропраћен, а на крају се чула и врањска песма. Била је то најупечатљивија активност нашег Удружења током протеклог периода којом је свакако поред личног афирмисан и углед Завичајног удружења.
​Бројним Врањанцима је у протеклом периоду од стране Удружења пружана конкретна помоћ по разним питањима, најчешће у вези са медицинским збрињавањем у здравственим установама у Београду.
​У протеклом периоду било је и различитих новина у раду Завичајног удружења. Удружење је било издавач аутобиографске књиге Бранислава Поповића “Живот једног војног лекара” и књиге кратких прича “Потрага за дугом“ члана Удружења Слободана Јанковића. УО удружења је на иницијативу члана УО Марије Ђорић, на 3. седници 21. септембра 2018. године једногласно усвојио одлуку да се редовни професор у пензији др Момчило Златановић испред Завичајног удружења Врањанаца у Београду предложи за Награду “Доситеј Обрадовић” за животно дело за 2019. годину. Он је свој целокупни професионални пут посветио научно-истраживачком прегнућу које је кореспондирало са откривањем народног, језичког и лексикографског блага Југа Србије. Због тога га справом можемо назвати “врањским Доситејем”, јер је врло помно и темељно спроводио просветитељски посао ширећи сазнања о обичајима и говору Југа Србије. Реферат су припремили и потписали три професора Универзитета, председник и потпредседник Удружења Драган Микић и Миомир Костић (редовни професори) и Марија Ђорић, ванредни професор и научни сарадник. У закључку су написали “имајући у виду да је језик једини нематеријални и неуништиви сведок нашег постојања, сматрамо да је својим радом проф. др Момчило Златановић сачувао од заборава дијалект јужне Србије и самим тим заслужио да буде скромни носилац престижне награде “Доситеј Обрадовић” за животно дело”. Нажалост, Удружење није имало довољно снаге да излобира доделу Доситејеве награде професору др Момчилу Златановићу.
​Крајем 2019. године и почетком 2020. године УО се максимално посветио организацији манифестације Дани Врања у Београду 2020. године и саме Врањске вечери, која је заказана за 21. март 2020. године у ресторану Стадион ивент хол у ТЦ Вождовац. Формирана је Комисија за организацију Врањске вечери на челу са Данијелом Јовановић, одређена је цена улазнице, урађен је промотивни материјал и 12. фебруара 2020. године отпочела је званична продаја карата. Дана 31. јануара 2020. године обележена је слава Удружења Свети Атанасије Велики, чији је домаћин ове године био Ненад Трајковић. Прослава је била у просторијама Удружења на 20. спрату Београђанке, а славски колач пресечен је у цркви Светог вазнесења господњег. Удружење је примило бројне честитке, међу којима и честитку команданта 4. Бригаде Копнене војске бригадног генерала Слободана Стопе. Град Врање представљао је градски већник Небојша Стаменковић који је пренео честитке руководства и грађана Врања.
​Нажалост, због брзог разбуктавања пандемије КОВИД -19 и ванредног стања у Србији планирана промоција књиге “Чесма и песма” аутора Драгана Стојановића на Коларцу, 17. марта није одржана. Отказано је и гостовање позоришта Бора Станковића из Врања на Великој сцени Народног позоришта у Београду са представом “Нечиста крв“ у режији Југа Радивојевића 19. марта, па и само Врањско вече 21. марта 2020. године. Ипак у првој декади марта члан Савета удружења певач Чедомир Марковић и члан УО Срђан Симић су промовисали Врањско вече и наше Врање у Шаренци РТС, Жикиној Шареници и у емисији Србија на вези на РТС 2. Симић је завршио реферисање информацијом да је манифестација Врањско вече заказана, прво за 29. мај, потом за 16. октобар 2020. године, али су оба термина отказана због актуелне пандемије КОВИД – 19.
Председник му се захвалио на исцрпном али подстицајном информисању.

​Роберт Станојевић је поднео извештај по 3. и 4. тачки дневног реда. Он је изнео план активности Завичајног удружења до наредне седнице Скупштине и Финансијски план Завичајног удружења за 2020. годину. Истакао је да је један од циљева Удружења промоција Врања и врањске културе, њена уникатност и различитост, те да је то био и циљ пројекта за 2019. годину, финансираног од Града Врања који је у највећој мери и остварен. Роберт је нагласио да су пројектне активности новина у раду Удружења и да ће наредних година план активности свакако бити проширен и другим активностима, а у складу са дефинисаним циљевима. Што се тиче пројектног финансирања Удружења за 2020. годину, нагласио је да је извршен ребаланс буџета са претходно планиранх девет на седам месеци због избијања пандемије КОВИД – 19. Укратко је презентиран финансијски извештај за 2019. годину који је показано да Удружење није остварило губитке ни приходе, а што је у складу са непрофитним статусом Удружења.​
​Председник НО удружења Стојадин Јовановић оправдано је био одсутан са седнице Скупштине па је председник Удружења по 5. тачки дненвог реда прочитао извештај НО који је Јовановић саставио и доставио му. Према том извештају НО није констатовао ниједну неправилност у финансијском пословању Удружења нити одлуку УО која је противна позитивним правним прописима.

​ У 6. тачки дневног реда председник је прво упознао присутне да је Горан Станковић из личних разлога 31. јула 2020. године путем имејла поднео неопозиву оставку на место председника УО удружења и истовремено изразио жељу да и даље буде члан УО. Оставка Станковића и његов даљи рад у УО су једногласно прихваћени од свих 12 активних чланова УО на електронској седници. На 22. редовној седници УО Горан је и усмено упознао присутне да оставку на функцију председника УО подноси из приватних разлога и она је једногласно прихваћена.

Скупштина је једногласно прихватила оставку Горана Станковића и предлог да он и даље буде члан УО удружења.

Председник Удружења се у име свих чланова захвалио Горану на значајном доприносу у раду Удружења током претходних година и посебно на месту председника УО када је био кључна личност у организацији изузетно успешне Врањске вечери марта 2019. године. Уз нескривену жељу да Горан и даље буде један од најактивнијих чланова Удружења Микић га је јавно подсетио да је он домаћин славе Удружења Свети Атанасије Велики 31. јануара 2021. године.

Микић је даље упознао чланове Скупштине да је на 22. седници, а након учињених консултација са замеником председника Удружења и члановима УО, предложио да нови председник УО удружења буде члан УО Божидар Дингарац. Пошто других предлога није било Божидар је једногласно изабран за новог председника УО удружења. Предлог да Божидар Дингарац буде изабран за новог председника УО удружења председник Удружења је потом презентовао Скупштини и након тога прочитао извод из његове биграфије. Пошто других предлога није било председник је овај предлог ставио на гласање.

Скупштина је једногласно изабрала Божидара Дингарца за новог председника УО Удружења.

У 6. тачки дневног реда председник је даље упознао присутне да је на 15. седници УО, одржаној 25. октобра 2019. године једногласно усвојена неопозива оставка члана УО Станише-Никета Младеновића, а за новог члана УО предложен је Саша Станковић, који је и раније био активан у Удружењу и предлог је једногласно усвојен. Након тога прочитана је кратка биографија Станковића и предлог стављен на гласање.

Скупштина је једногласно прихватила да Саша Станковић буде нови члан УО Удружења.

Потом је председник упознао присутне да је на 16. седници УО, одржаној 6. децембра 2019. године предложио да се уместо Драгана Павловића, који више година уназад није могао присуствовати седницама и активно учествовати у раду УО, у ситуацији када се активности Удружења брзо повећавају, као и због насталих несугласица са председником, потпредседником и неким члановима УО, изабере нови члан УО. За новог члана УО предложен је Милан Златковић, члан Удружења, због његове јасно исказане намере да учествује у унапређењу рада Удружења. Након тога прочитана је кратка биографија Златковића и предлог стављен на гласање.

Скупштина је једногласно прихватила да Милан Златковић буде нови члан УО удружења.

У оквиру 6. тачке дневног реда председник је изнео предлог Скупшини да се Драган Павловић, изабере за почасног члана УО удружења и члана Савета удружења. Потом је присутне укратко упознао са ликом и делом Павловића, као нашег врхунског лекара, анестезиолога у Паризу и изузетног и непоколебљивог патриоте који је до сада објавио велики број радова и више књига.

Скупштина је једногласно прихватила предлог да Драган Павловић буде почасни члан УО и члан Савета удружења.

Под тачком разно Данијела Јовановић је укратко изложила све појединости и проблеме у вези овогодишње организације и прославе манифестације Врањско вече. Ненад Трајковић је реферисао о проблемима и напорима са којима се сусретао током продаје, а посебно приликом повраћаја карата односно новаца. У овом делу дискусије укључио се и предеседник Удружења који се јавно захвалио Ненаду за изузетне напоре које је чинио и чини да би Удружење функционисало, а посебно у вези продаје карата за Врањско вече марта 2020. године и повраћаја новца након његовог отказивања. Том приликом јавно му је испред Удружења уручио захвалницу. Тасић Властимир се обратио Скупштини и изразио жаљење што ове године немамо информације о граду Врању које сваке године износи градоначелник Врања. Станко Стојиљковић је изнео да убудуће активности буду подељене територијално по врањским општинама и са пијететом се осврнуо на личност Симона Симоновића и његове заслуге. Изнео је и предлог да убудуће председник УО да свој предлог активности УО и Удружења. Поједини чланови Удружења се нису са тим сложили, са појашњењем да то раде чланови УО, а да председник УО координира њихов рад.

Председник је информисао присутне да је УО донео одлуку о прослави јубилеја и штампању монографије поводом 100 година од оснивања Удружења и да су припреме за то већ почеле, те да ће због тога бити неопходно планирати како ребаланс буџета Удружења за ову годину тако и повећање буџета за наредну годину, односно новчаних средстава по пројекту која добијамо од града Врања.

На крају дао је кратку информацију о проблему са просторијама које ће Удружење имати након продаје Београђанке. По том питању развила се кратка дискусија са различитим предлозима и идејама. Предложено је да се провери да ли град Београд даје Удружењима просторије на коришћење.

Скупштина је завршила са радом у 13,45 часова. ​

Драган Микић, председник Удружења с.р.

Оверачи записника :

Стојан Мишић,с.р. Властимир Тасић, с.р.
Достављено:

 • Председнику и заменику председника Удружења,
 • Председнику, заменику и члановима УО и Удружења
 • Архиви Удружења
 • Агенцији за привредне регистре Републике Србије

Слични чланци:

 • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан нов 15 2020. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...