ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

In memoriam др Бранислав Бацко Поповић (1931.-2020.)

Поштовани пријатељи, чланови Удружења,

Добили смо тужну вест да је 27. априла 2020. године, после дуге и тешке болести у 89. години живота, у Београду преминуо санитетски генерал-мајор у пензији примаријус др Бранислав Бацко Поповић.

  Генерал-мајор у пензији примаријус др Бранислав Бацко Поповић

После завршене Школе резервних санитетских официра 1960. године, као војни лекар радио је најпре у трупи. У међувремену завршава специјализацију опште медицине у Школи народног здравља „Др Андрија Штампар“ и у Војној болници у Загребу 1967. Потом је био наставник у ШРО санитетске службе у Београду до 1972. Школу народне одбране, највишу војну школу ЈНА, завршио је у Београду 1982. године. Начелник Санитетске управе Савезног секретаријата за народну одбрану био је од 1986. до 1989.године. Звање примаријуса понео је 1991. године.

Био је члан Српског лекарског друштва од 1967. а почасни члан Академије медицинских наука Српског лекарског друштва од 2000. године и дугогодишњи члан Секције за историју медицине СЛД. Био је и члан Председништва Савеза лекарских друштава Југославије у периоду 1986.- 1989. Такође, био је члан уредништава војно-теорисјких и стручних медицинских часописа (Војно дело, Позадина и Војносанитетски преглед).

Као историчар нашег војног санитета, написао је са групом аутора значајно дело „Војни санитет у српском народу“. Био је уредник четири монографије о српском војном санитету у Балканским ратовима и Првом светском рату, коаутор монографије о партизанском санитету у Другом светском рату. Објавио је и тридесетак радова из историје војног санитета.

Учествовао је у организацији 20 медицинских конгреса и симпозијума, међу којима пет из историје српског војног санитета. Учествовао је у реализацији 13 научно-истраживачких пројеката из области организације војне медицине, здравствене заштите и едукације медицинских кадрова.

Након пензионисања посветио се раду и активности у санитеским јединицама и установама у Републици Српској и Републици Српској Крајини. Учествовао је, председавао и излагао на стручним скуповима и иступао у име организације Црвеног крста. У рад Савеза удружења бораца НОР-а укључио се 2006.године.

За самопрегоран рад, руковођење и командовање у ЈНА и за друштвене активности у току живота, добио је бројне повеље, захвалнице војних јединица, установа, секција и организација. Добитник је 15 медаља и 7 ордена. За изванредне подвиге и заслуге у општем напретку Републике Српске, указом председника одликован је орденом Његоша другог реда.

Добитник је и бројних награда. Истичемо награду Српског лекарског друштва за животно дело 2015. године, која се додељује за „изузетан допринос из области медицинске струке и науке, за заслуге у организацији здравствене службе, као и за врхунске резултате у дугогодишњем и континуираном раду“. Добитник је и награде „Др Владан Ђорђевић“ 2017. године, коју додељује Секција за историју медицине СЛД за животно дело и трајан допринос проучавању историје српске медицине.

Као некадашњи ђак врањске гимназије „Бора Станковић“ сврстан је у групу њених знаменитих професора и ђака. Прошле године Завичајно удружење Врањанаца у Београду „Жуто цвеће“ објавило је аутобиографију др Бранислава Поповића „Живот једног војног лекара“. 

Одлазак генерала Бацка, како смо га ми – његови Врањанци звали, ненадокнадив је губитак, за његову породицу, пријатеље, наше Удружење и све оне који су га познавали.

Нека Ти је вечна слава, драги наш Бацко !

*****************************************************

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан апр 29 2020. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...