ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

Промовисана монографија „Знамените личности врањске Гимназије“

Текст и фотографије Vranje News

Промоцијом монографије „Знамените личности врањске гимназије“ у Позоришту Бора Станковић у Врању у понедељак увече завршене су свечаности обележавање великог јубилеја – 140. годишњице Гимназије Бора Станковић.

See the source image
Гимназија „Бора Станковић“

Монографија „Знамените личности врањске Гимназије“

На промоцији је речено да је монографија „саткана од тананих нити прошлости које су се сплеле у целину око једне школе“ и да доноси познате, мање познате, али и непознате детаље из живота и биографија 171 знаменитог гимназијалца.

Ова публикација обухвата детаље из животописа познатих гимназијалаца Врања од оснивања школе 1881. до 2001. године.

Детаљ са свечане промоције

У њој се налазе имена и биографије професора и ученика врањске гимназије који су у различитим раздобљима дали свој допринос не само развоју школе, већ и врањског и српског друштва на пољу науке, образовања, економије, културе, спорта итд.

Foto Vranje News
Пк проф. др Драган Микић говори на промоцији

О историјату Гимназије, а нарочито о знаменитим лекарима који су похађали ову школу, говрио је један од представљених у монографији, пк проф. др Драган Микић, председник Завичајног удружења Врањанаца Жуто цвеће, које негује традиције Врања и Врањанаца у Београду.

Foto Vranje News
Водеће личности врањске културе, школства, политике, представници Војске Србије и Српске Православне Цркве на промоцији

Мишић Станковић: Гимназија формирала идентитет друштва

Директорка гимназије Сузана Мишић Станковић рекла је да је значај те образовне институције у формирању идентитета српског друштва немерљив, а да је монографија штиво које представља „темељ и ослонац за будућност и наставак једне приче“.

„Ради се о рукопису који афирмише традицију гимназије у Врању. И у свест савременика враћа сећање на генерације професоре и ученике који су својим знањем и врлинама обележили просветну историју Србије“, рекла је директорка Мишић.

Foto Vranje News
Међу бројним посетиоцима и двојица из монографије –
Мирољуб Стојчић и Јовица Дејановић

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан нов 8 2021. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...