ПРАТИТЕ УДРУЖЕЊЕ ВРАЊАНАЦА НА:
|
Подели нa:

Срећна слава – Свети Атанасије Велики

Данас, 31.јанура, прославља своју славу Свети Атанасије Велики Завичајно удружење Врањанаца у Београду

Свим члановима Удружења, пријатељима и симпатизерима Врања и наше традиције, срдачно честитамо данашњу славу !

See related image detail
Свети Атанасије Велики

Атанасије је рођен у хришћанској породици у граду Александрији, или можда у оближњем граду Даманхур- у делти Нила, негде између 293. и 298. године. Ранији датум се понекад додељује због зрелости откривене у његовим двема најранијим расправама Contra Gentes (Против незнабожаца) и De Incarnatione (О инкарнацији), који су, додуше, написани око 318. године пре него што је аријанизам почео да се осећа, јер ти списи не показују свест о аријанизму.

Међутим, Корнелијус Клифорд његово рођење поставља не раније од 296, и најкасније до 298. године, на основу чињенице да Атанасије не указује да се из прве руке сећа Максимијанског прогона 303. године, за који претпоставља да би га се Атанасије сећао да је имао десет година у време. Друго, у празничним посланицама се наводи да су Аријанци, између осталих оптужби, оптужили Атанасија да још није навршио канонско доба (30) и да стога није могао да буде прописно заређен за патријарха александријског 328. године. Примедба се морала чинити прихватљивом. Православна црква ставља његову годину рођења на око 297.

Његови родитељи су били довољно богати да му дају добро секуларно образовање. Ипак, очигледно није био члан египатске аристократије. Неки западни учењаци сматрају да је његово владање грчким, у којем је написао већину (ако не и сва) својих преживелих дела, доказ да је можда био Грк рођен у Александрији. Историјски докази, међутим, указују на то да је течно говорио коптским језиком, с обзиром на регионе Египта у којима је проповедао. Неке сачуване копије његових списа налазе се у ствари на коптском језику, мада се научници разликују по питању тога да ли их је он сам написао на коптском (што би га учинило првим патријархом који је то учинио) или су то били преводи списа изворно на грчком.

Свети Атанасије Велики оставио је за собом велики број списа и читаву ризницу духовних бисера, напр.: „Наш је дом Црква и у њој треба да нам је и мишљење једно исто, јер на тај начин верујемо да ће и Господ обитавати заједно са нама, као што је рекао: Уселићу се у њих, и живјећу у њима (II Кор. 6, 16), и: Овдје ћу се населити, јер ми је омиљело (Пс. 132, 14). А то `овдје` где је ако не тамо где се проповеда једна иста вера и побожност?“ (Томос Антиохијцима, 1). Или: „Бог ни у коме нема нужде; Он је довољан Себи и испуњен Собом, и у Њему се све садржи, или боље рећи – Он свему даје биће (Против Јелинâ, 28).

Учесницима прославе који данас обилазе Опленац и секу славски колач у хотелу „Извор“ у Аранђеловцу, желимо успешну реализацију планираног обележавања славе !

Слични чланци:

  • Нема сличних чланака
Бесплатна Преплата на Чланке
Уколико вам се наши чланци свиђају, имате могућност бесплатне пријаве на дневну пошту путем e-mail-a!
Дневна пошта:   
Објавио на дан јан 30 2023. Објављено под Некатегоризовано. Можете пратити све реакције овог чланка преко RSS 2.0. Можете оставити свој коментар и своје мишљење на овај чланак...